Луценко збирається в політику після виборів. На що він може розраховувати?

Сергій Биковполітичний експерт

Поки невідомо, хто стане новим генпрокурором, але якщо Зеленський хоче дійсно навести лад, то потрібно замінити Луценка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

«Вже під час президентської кампанії, незважаючи на те, що Луценко не може займатися політикою, він фактично очолив один із піар-департаментів Порошенка. Луценко неодноразово висловлювався на адресу головних опонентів екс-президента», – зазначив Биков.

Тому, ймовірно, як давній і вірний соратник Порошенка Луценко долучиться до партії «Європейська солідарність», оновленої БПП, додав він.

«Поки не зовсім зрозуміло, чи він піде за списком, чи за мажоритаркою. Напевно, все ж за списком як досить близький до Порошенка функціонер. Адже їх пов'язують не лише останні 5 років», – уточнив експерт.

Він нагадав, що коли Луценко був за ґратами з політичних мотивів, було лише кілька людей, з якими він підтримував тісні відносини, серед них і Порошенко.

«Їх надто багато пов'язує, щоб вони йшли порізно», – підкреслив політолог.

Ба більше, за його словами, разом у них більше шансів, щоб оновлена БПП набрала більше балів. Хоча на посаді генпрокурора Луценко проявив себе слабко. Досі не розслідувані гучні скандальні злочини – справи Майдану, вбивства активістів. Крім того, внаслідок люстрації багато процесуальників, хороших прокурорів залишили систему ГПУ.

«Через це Луценку не вдалося, хоча, можливо, й не хотілося, проводити якісні розслідування, готувати справи до судів, щоб вони не розвалювалися там. Адже розвалюється справа в суді чи ні – відповідальність тих, хто звинувачував у злочині. І того, наскільки підготували безапеляційну доказову базу», – пояснив він.

«Якщо Зеленський хоче дійсно змінювати систему, то потрібен новий генпрокурор», – резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що подасть у відставку після парламентських виборів і піде в політику.

Раніше ми писали, що протягом першого року на посаді генпрокурора Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, що обіцяв і наскільки добре справлявся із запевненнями Луценко кожного року каденції. Топ обіцянок за 3 роки – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО