Інавгурація Зеленського відбудеться навіть за відсутності голови КСУ – юрист

В ЗМІ з’явилась інформація про те, що 14 травня Конституційний суд може звільнити Станіслава Шевчука з посади голови через системні порушення. Відразу ж почалося обговорення того, що без голови КСУ не може відбутись інавгурація новобраного президента. «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи дійсно це так.

Річ у тім, що історія зі звільненням Шевчука триває вже рік, і вона пов’язана за складними взаємовідносинами між суддями в самій установі. Але зараз цю ситуацію намагаються використати, зокрема, стверджуючи, що це робиться навмисно для зриву інавгурації Зеленського. Мовляв, згідно з Конституцією, під час складання присяги новообраного президента має бути присутній саме голова КСУ. Але за законом все трохи не так.

«Згідно з частиною 7 статті 33 закону України «Про Конституційний суд», у разі відсутності голови КСУ його обов’язки виконує заступник, а в разі відсутності двох заступників – старший за віком суддя КСУ», – пояснив Москалюк.

За його словами, якщо навіть відсторонять від обов’язків голови КСУ Шевчука, то його заступник Олександр Тупицький може взяти участь у церемонії складання присяги новообраним президентом. Отже, законом передбачена ситуація, коли голова КСУ не може брати участь в інавгурації, але вона все одно відбудеться.

Нагадаємо, на найближчому спецзасіданні судді КСУ розглядатимуть висновок Постійної комісії з питань регламенту та етики. Комісія дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Станіслава Шевчука з посади судді Конституційного суду «в зв'язку зі вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та системних нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України» й виявило його невідповідність обійманій посаді.

Раніше ми писали, що голова КСУ розповів про зустріч з адвокатом Коломойського.

Також ми повідомляли, що через питання інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського засідання Погоджувальної ради парламенту почалося зі скандалу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО