Інавгурація Зеленського: чому не варто тягнути та як ВР сама собі шкодить

Віктор Небоженкополітолог
Володимир Фесенкополітолог

Ідеться не про терміни, а про те, що Порошенко, контролюючи парламентську більшість, робить усе, щоб затягнути передачу влади новому президенту й підготуватися до парламентського реваншу. Для цього потрібен час.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«До закінчення роботи парламенту, до літніх канікул усе одно депутати змушені будуть провести інавгурацію. 19 травня або ж 28 травня – не так важливо. Але зараз відбувається фактично саботаж вступу нового президента в свої повноваження. Хоча затягувати не варто. Що раніше він вступить на посаду, то швидше ми дізнаємося, на що він здатен», – зазначив Небоженко.

На його думку, що більше чинитимуть опір депутати, то менше в них шансів потрапити до парламенту. Зеленський має 73% підтримки, а ВР – 3-4%.

«Навпаки, ВР потрібно було б шукати способи співпраці з новим президентом. Ще півроку роботи. А замість цього Верховна рада почала з конфлікту. Це нічого не дасть, зате посварить електорат Зеленського з нинішньою ВР. Потрібно було це врахувати. А терміни не мають значення. У кожному разі, депутатам доведеться брати участь в інавгурації, нехай навіть примітивним чином, навіть у напівпорожній залі», – пояснив він.

Щодо інавгурації на НСК «Олімпійський», то поки команда Зеленського нагадує Клуб веселих і кмітливих. Вони ще не підозрюють про складнощі політичної відповідальності за свої слова, тим більше немає дати інавгурації, уточнив політолог.

«Зеленський – новий президент, але влади він ще не має. І це не на користь Україні як державі. Як би гарнво не говорили у ВР про правильну інавгурацію й захист державності, зараз вони заохочують російську пропаганду в руслі того, що українці не здатні до самоврядування», – підкреслив він.

Політолог Володимир Фесенко звернув увагу, що якщо інавгурація відбудеться 28 травня, це буде найтриваліший термін за період незалежної України між датою виборів і датою інавгурації. Проміжок у часі – понад місяць, це не зовсім нормальна ситуація.

«Поки найдовший термін між датою виборів і датою інавгурації був у Ющенка, але це був період після Помаранчевої революції. Ющенко спеціально хотів, щоб дата інавгурації збіглася з Днем соборності. Тоді не було особливих заперечень, а тривалий перехідний період влаштовував майже всіх», – нагадав він.

Зараз ситуація інша, потрібно прискорювати період передачі влади. Триває конфлікт із Росією, й за таких умов що довше триває перехідний період, то більше ризиків нестабільності, додав експерт.

У команді Зеленського заявили, що проведення інавгурації 19 травня не завадить Дню пам'яті жертв репресій, оскільки раніше він збігався з Днем Європи.

Також відзначимо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО