Дебати на «Олімпійському»: який задум Зеленського та чи відбудуться вони взагалі

Володимир Фесенкополітолог

Судячи з відповіді Порошенка, він зараз погодиться майже на все. Йому дуже важливо вийти на дебати. Він спробує дотиснути Зеленського, щоб дебати відбулися. Саме Порошенко зацікавлений у них найбільше.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

За його словами, норма, яка є в законі, фактично не стосується учасників. Йдеться про те, що лише Суспільне має показувати дебати.

«Тобто обов’язково, якщо дебати відбудуться, Суспільне має їх показувати. Можливо, ще хтось захоче, але це вже право інших. Не йдеться про те, що лише на Суспільному телебаченні, в цьому різниця», – зазначив Фесенко.

Щодо «Олімпійського», то Порошенко погодився на проведення дебатів на стадіоні. Однак відкритим залишається питання, хто буде присутній на стадіоні, додав він.

«Порошенко хоче телевізійних дебатів. У Зеленського прагнуть, щоб була аудиторія, яка б реагувала на те, що відбувається, емоційно, яка фактично також була б учасником дебатів», – уточнив експерт.

На його думку, саме в цьому полягає головний задум політтехнологів Зеленського. Відповідно, можна припустити, що будуть серйозні протиріччя, як саме формуватиметься аудиторія, яким чином.

«Президентська команда не зацікавлена в тому, щоб аудиторія формувалася стихійно. Щонайменше наполягатимуть на своїх квотах чи буде якийсь інший спосіб формування. Мають бути присутні прихильники Порошенка. Тому не виключені сутички між прихильниками кандидатів», – пояснив він.

Зараз, імовірно, розпочнеться процес узгодження умов. Порошенко погодився на стадіон – добре, але зараз узгоджуватимуть аудиторію, й одна зі сторін може на щось не погодитися, припустив політолог.

«Тут не буде «хтось відмовився», а буде просто «не дійшли згоди». Такий варіант можливий. Одна сторона наполягатиме на своїх умовах, інша – може на них не погодитися. Тому говорити, що хтось відмовився, не варто. Але може виникнути ситуація, що сторони не дійшли згоди з приводу формули проведення дебатів», – підкреслив він.

За його словами, в Зеленського можуть наполягати, наприклад, на продажі квитків, стихійному розповсюдженні, а президентська сторона в цьому не зацікавлена. Навпаки, вони спробують зробити так, щоб більша частина аудиторії складалась із їхніх прихильників.

Свого часу було таке, що в першому турі всі фаворити відмовилися від дебатів, нагадав фахівець.

«Фавориту – тому, хто випереджає свого конкурента, невигідно йти на дебати з менш рейтинговим кандидатом. Наразі це стосується Зеленського», – наголосив він.

«Зараз і взагалі дебати вигідні менш рейтинговому кандидату. Так уже склалося, й не в тому річ, хто кращий оратор, хоча й це важливо. Просто досвід показує, що якщо рейтинги приблизно однакові, як було в 2004 році в Ющенка та Януковича, це найкращий варіант. Обидві сторони більш-менш зацікавлені й можуть використати дебати на свою користь. Коли є велика різниця в рейтингах, то саме для того, хто має менші рейтинги, дебати вигідніші», – резюмував Володимир Фесенко.

Що думають у соцмережах щодо такого формату дебатів між кандидатами – в нашому огляді.

Які країни очолили лідери без політичного досвіду – за посиланням.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють Зеленський і Порошенко в своїх передвиборчих програмах.

Нагадаємо, за передвиборчими обіцянками Володимира Зеленського та Петра Порошенка можна пройти тест.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО