НАБУ закриє десятки кримінальних справ через рішення КСУ

Національне антикорупційне бюро через рішення Конституційного суду про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення закриє 65 проваджень.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зокрема, зараз детективи НАБУ розслідують факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень у межах 65 кримінальних проваджень. Серед осіб, походження статків яких викликає питання на предмет законності їхніх джерел, - чимало суддів, прокурорів, народних депутатів, колишніх і чинних керівників органів державної влади.

«Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, яка стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті. Так само як і справи, які вже слухаються в суді. Йдеться про главу Державної аудиторської служби (звинувачується в незаконному збагаченні майже 10 млн грн ), військового прокурора сил АТО (майже 3 млн грн незаконного збагачення), судді з Луганської області (понад 13 млн грн), міністра інфраструктури (понад 4 млн грн)», - ідеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

У Бюро додали, що відновити розслідування щодо фігурантів усіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених за вже встановленими фактами незаконного збагачення в разі повернення відповідної статті в КК буде неможливо, тому що закон не має зворотної сили.

«Тому придбане майно за замовчуванням буде вважатися законним, безвідносно до джерел його походження», - відзначили в Бюро.

Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко заявив, що внесе до парламенту законопроект про покарання за незаконне збагачення після оприлюднення рішення Конституційного суду про визнання відповідної статті КК неконституційною.

Раніше в КСУ повідомили, що рішення опублікують сьогодні.

За даними ЗМІ, поки немає нової статті, всі справи про незаконне збагачення повинні бути закриті.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО