«Нафтогаз» назвав вартість збільшення видобутку газу

Для забезпечення зростання видобутку газу інвестиція в ціні газу повинна збільшитися в 8,5 разу.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в презентації Нафтогазу, пише Радіо Свобода в середу, 27 лютого.

У компанії підрахували, що з кожного проданого кубометра за поточною ціною 8,55 грн на інвестиції йде 34 копійки, і частка інвестицій в ціні газу повинна становити 2,1 грн, якщо потрібно утримати видобуток газу, і 2,9 грн - якщо потрібно її наростити.

У Нафтогазі також заявили, що держава забирає 5,91 грн з 8,55 грн на кожному проданому кубометрі. Ще 2,30 грн в тарифі формуються за рахунок тарифів облгазів на розподіл і постачання газу (з ПДВ), операційних витрат на видобуток і транспортування, недоотриманих коштів від споживачів і покриття збитків від імпорту газу для ПСО, тобто компаній, на які покладено спеціальні обов'язки.

Згідно з презентацією, найбільша компанія з видобутку газу Укргазвидобування повинна вкладати 29 млрд грн на рік, щоб зберігати поточний рівень видобутку (15,5 млрд кубометрів у 2018 році).

Нафтогаз вважає ринковою ціною газу 10,65 грн за кубометр. Це, за підрахунками компанії, дозволило б Укргазвидобуванню протягом п'яти років збільшити видобуток до 20 млрд кубометрів.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман звинуватив Укргазвидобування у зриві планів з видобутку газу, що збільшився всього на 0,3% за минулий рік.

За даними Міненерго, всього за рік видобуток газу зріс на 2,4%.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО