Україна потрапила в ТОП-3 країн, які шкодять РФ. Що змінили санкції?

Володимир Воляполітичний експерт

Показовим є те, що США на друге місце, а ЄС - на першому. Виходить, що найбільш потужними виявилися європейські санкції. Це навіть після того, як Трамп і камарилья ввели обмеження.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог-міжнародник, оцінюючи звіт Мінекономіки РФ, згідно з яким Україна потрапила в ТОП-3 країн, які шкодять РФ.

«Відносно США, то їх обмеження проти РФ не стільки тому що вони захищають Україну, стільки через те, що вони самі між собою сваряться, просто з використанням української тематики. Двопартійна позиція, позиція Трампа в результаті дали те, що США своїми санкціями завдали не більшої шкоди, ніж ЄС, хоча у нас Євросоюз прийнято критикувати за нерішучість», - каже Воля.

Те, що Україна потрапила в трійку, свідчить про те, що обмеження на торгівлю певні дійсно працюють, констатував експерт.

Однак, він уточнив, потрібно розуміти, що це не односторонні обмеження.

«Якщо у нас немає повномасштабної війни на фронті, то є торгова війна з РФ. Росія ще в серпні 2014 року ввела митні обмеження. Український транзит в Східному напрямку заблокований. Звичайно, Україна також відповіла дзеркально», - міркує політолог-міжнародник.

Виглядає так, що Україна звичайно завдала шкоди РФ, але ми не знаємо, якої шкоди завдала нам Росія, заблокувавши транзит і припинивши економічні зв'язки в багатьох секторах, підкреслив Воля.

«Тому, питання неоднозначне, хто кому завдав більшої шкоди», - акцентував Воля.

На його думку, санкції зробили свій внесок, вони діють і зараз, але найбільший ефект від них був в перші роки після впровадження, тобто в 2014-2015 роках.

«Тоді був ще й психологічний ефект. Росія мала контакти з рядом західних компаній, але після припинення співпраці з низки питань, РФ просто переорієнтувалася на інші ринки. Хоча фінансові втрати були. Один їх фонд повністю розтанув», - говорить експерт.

Тим не менш, це все одно не той ефект, якби це були загальносвітові санкції, це обмеження окремих західних представників і окремих країн.

«Частина світу торгує з Росією, інша частина взагалі не підтримує ці обмеження», - констатував він.

«Санкції завдали шкоди, але дали не того ефекту, на який розраховували. Ці збитки часткові й не такі, які монли б змінити кардинально політику РФ, тим більше щодо Донбасу, щодо Криму. Немає саме всеосяжних санкцій, щоб вони кардинально щось змінили. Світ величезний, РФ перебудовується», - пояснює Володимир Воля.

Після 2014-го року, в перший час був психологічний ефект, власники компаній зазнавали втрат, акції падали, але психологічний ефект пройшов, підкреслив він.

Частина корпорацій вийшла взагалі з-під санкцій, змінила власників, уточнив він.

«Світ локалізована так сильно, всі пов'язані і впроваджувати більш глибокі санкції для потужних світових економік - це палиця з двох кінців. Завдаючи шкоди по РФ, вони завдають шкоди й собі. Це не маленька Корея. Відключення від «Свіфт» - це руйнування всієї банківської, економічної структури. Цього не буде. Це удар по світовим інстанціях насамперед. Санкційна політика на тому рівні, коли масштабні обмеження проти РФ дають подвійний збиток», - проаналізував Володимир Воля.

Відзначимо, максимального збитку для російських експортерів завдали обмеження ЄС (понад $2,4 млрд), США (понад $1,1 млрд), Україна ($775 млн), Туреччина ($713 млн).

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО