Одразу шість парафій у двох областях приєдналися до ПЦУ

У Чернівецькій області сьогодні три церковні громади на зборах ухвалили рішення про перехід з підпорядкування колишньої Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Сьогодні вранці після богослужіння першим таке рішення ухвалив прихід села Ясени Сторожинецького району. 149 членів церковної громади храму Покрова Пресвятої Богородиці одноголосним рішенням підтримали перехід в ПЦУ. Настоятель храму на збори не прийшов.

Пізніше церковна громада села Задубрівка Заставнівського району на зборах ухвалила рішення про перехід церкви Архистратига Михаїла з підпорядкування колишньої УПЦ МП в ПЦУ. Таке рішення громада одноголосно підтримала 158 голосами. Одночасно на зборах було ухвалено рішення відправити звернення митрополиту Чернівецькому і Буковинському владиці Данилу з проханням, щоб він надав пасторську опіку для храму.   Настоятель церкви отець Леонід Делікатний відмовився прийти на збори парафії. У той же час він заявив про незаконність цих зборів, пояснивши це тим, що «закон про перехід церков ще не підписаний».

«Нехай приймають що хочуть і як хочуть - нехай вони що хочуть думають, але вони цього робити права не мали», - повідомив священик.

Крім того, сьогодні церковна громада села Васловівці Заставнівського району одноголосно 194-ма голосами підтримала рішення про перехід місцевої церкви Успіння Пресвятої Богородиці з підпорядкування колишньої УПЦ МП в Православну церкву України.

Збори щодо переходу церкви проходили в приміщенні місцевої школи, замість цього група жителів села - прихильників колишньої УПЦ МП відмовилася прийти на це засідання, залишившись в церкві. Також на збори не з'явився і настоятель храму.

Крім того, три релігійні громади Московського патріархату перейшли в Рівненській області під юрисдикцію Православної церкви України.

Про це в Facebook повідомляє голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук.

«Сьогодні ще одна релігійна громада Здолбунівщині ухвалила історичне для себе рішення і на законних парафіяльних зборах згідно зі своїм Статутом вирішила змінити канонічну і організаційну підпорядкованість і приєднатися до єдиної помісної Православної церкви України. Йдеться про громаду Свято-Хресто-Воздвиженського приходу Рівненської єпархії УПЦ с. Копиткове Здолбунівського району», - зазначив Кондрачук.

Про подібну подію повідомляє в Facebook і народний депутат України Андрій Лозовий.

«Тільки дві громади перейшли в Помісну церкву в Рівненській області, повідомив владика Іларіон. Обидві - в Костопільському районі: одна в селі Збуж, друга - Мала Любаша», - зазначив Лозовий.

Раніше, три релігійні громади на Житомирщині в день Водохреща, 19 січня, вирішили перейти з Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України.

Нагадаємо, закон про перехід парафій в ПЦУ підписав Андрій Парубій, а до цього Верховна Рада розблокувала підписання законопроекту №4128-д, завдяки чому спікер і зміг підписати закон.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО