Світ вшановує пам'ять жертв Голокосту

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Про це пише Слово і Діло.

Історичні дані

Голокост – це геноцид єврейської раси в роки Другої світової війни. Холокосту піддалися понад 6 млн євреїв.

Дата 27 січня обрана не випадково. Саме 27 січня 1945 року Червона армія визволила перший і найбільший гітлерівський концтабір Аушвіц (польська назва - Освенцім). Тільки тут, в 70 км від Кракова, за роки війни - з 41-го по 45-й - було вбито більше 1,4 млн осіб, з яких 1,1 млн були євреями.

На момент звільнення радянськими солдатами в концтаборі містилися 3 тис. євреїв. Саме цей табір вважається головним символом Голокосту.

За оцінками дослідників, в Україні, під час окупації, німецькі фашисти стратили близько 1,5 мільйона євреїв. Більше їх кількість загинуло тільки в Польщі.

День пам'яті жертв Голокосту. 2019

«Голокост – це жахливий злочин нацистів, який став однією з наймасштабніших катастроф в історії людства», - написав Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

«З сумом у серці згадуємо мільйони загублених тоталітарним нацистським режимом життів. Ці болісні роздуми – застереження для нас і для майбутніх поколінь, до чого може призвести політика нетерпимості та ненависті. Пам’ятаємо і ніколи не допустимо повторення помилок минулого», – зазначив Президент.

У свою чергу, мер Києва заявив, що питання створення Меморіального центру, присвяченого Холокосту, є одним з ключових завдань, які він поставив перед собою як мер.

Нагадаємо, 24 лютого 2016 року мер Києва Віталій Кличко висловив переконання щодо необхідності створення національного меморіалу пам'яті жертв Бабиного Яру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО