Переворот у Венесуелі: які країни визнали президентом Гуайдо

Збройні сили Венесуели підтримують президента країни Ніколаса Мадуро, а не главу Національної асамблеї (парламенту) опозиціонера Хуана Гуайдо, який проголосив себе виконуючим обов'язки глави держави.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр оборони Боліваріанської республіки Владімір Падріно Лопес, передає «Інтерфакс».

Міністр запевнив, що армія «захищатиме конституцію країни й забезпечувати суверенітет» і не прийме президента, «якого нав'язують для захисту темних інтересів – самопроголошеного й незаконного».

Нагадаємо, що в середу, 23 січня, лідер опозиції і глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і склав присягу перед тисячами прибічників опозиції.

Хуана Гуайдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Латинської Америки: Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Чилі, Аргентина, Коста-Рика та Гватемала.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики та Болівії.

Згідно з даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши майже 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років - до 2025 року, його другий президентський термін почався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років переживає сильну економічну кризу. Виробництво нафти впало в півтора рази, ціни зростають, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО