Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вадим Кривохатько

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вадим Кривохатько (позафракційний).

Кривохатько пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №82 (Пологи, Запорізька область) і входив до фракції БПП, з якої згодом вийшов. Він є членом комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції. За час каденції Кривохатько дав 14 обіцянок, з яких 4 виконав (29%), а 5 – провалив. Ще 5 обіцянок нардепа перебувають у процесі реалізації.

Усі провалені обіцянки нардепа належать до його передвиборчої програмі, при цьому нардеп за жодним із цих зобов’язань не ініціював законопроектів, іноді був відсутній на голосуванні або не підтримував проекти законів, які могли б реалізувати його запевнення.

Провалив нардеп програмне зобов'язання домагатися впровадження народного вето та народного вотуму недовіри, завдяки чому громадяни на референдумі зможуть скасовувати рішення органів влади та місцевого самоврядування, а також відправляти у відставку голову місцевої держадміністрації, керівника міліції та податкової, прокурора чи суддю.

За чотири роки народний депутат не подав жодної законодавчої ініціативи про введення механізму народного вето або місцевого референдуму.

Така ж доля спіткала запевнення Кривохатько, що він домагатиметься встановлення нульової ставки податку на прибуток для новостворених підприємств на 3 роки, а на депресивних територіях – на 5 років.

У грудні 2015 року Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році. Цей документ передбачає ставку податку на доходи фізичних осіб – 18%, на дивіденди – 5%, а також єдину ставку соціального внеску – 22% при скасуванні 3,6% ЄСВ, яка утримується із зарплати працівника. Вадим Кривохатько голосував, але своїх законодавчих ініціатив не подавав.

Необхідно відзначити, що депутат підтримав проект закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад», що дозволяє сформувати територіальні громади, які б володіли матеріальними, фінансовими ресурсами.

Вдалося нардепу виконати передвиборче зобов'язання домогтися відкриття для громадян даних про доходи та витрати бюджетів усіх рівнів, щоб ці кошти пішли на розвиток суспільства, а не до кишень чиновників. У 2015 році Рада ухвалила проект закону про відкритість використання публічних коштів, який Кривохатько підтримав.

Крім того нардеп проголосував за внесення змін до Бюджетного кодексу про доступ до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних.

Два з половиною роки тому під час зустрічі з виборцями нардеп пообіцяв допомогти знайти кошти для реконструкції шкільної котельні в селі Темирівці. Перед початком опалювального сезону ми поцікавилися в адміністрації школи, чи допоміг депутат. За словами заступника директора школи, Вадим Кривохатько залучив необхідні кошти вчасно, а договори на виконання робіт до того моменту були вже підписані.

У березні 2017 року депутат заявив, що має намір вийти з фракції БПП через небажання бути в одній політсилі з головою Запорізької обласної державної адміністрації Костянтином Брилем, а також в. о. начальника Держгеокадаструа Яною Дікобаєвою. На пленарному засіданні 13 липня 2018 року спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про вихід Кривохатька з фракції БПП.

До закінчення депутатських повноважень Кривохатьку потрібно виконати ще 5 зобов'язань перед виборцями. Нардеп запевнив, що село Успенівка Гуляйпільського району обов'язково буде газифіковане.

«Моя мета – щоб ви за будь яку ціну отримали газ. І ми це зробимо. Повірте, я на вашому боці, незважаючи на деякі незручності, які мені доводиться переживати», – заявив нардеп під час зустрічі з жителями села.

За місяць у селі були розпочаті роботи зі зведення підводного газопроводу високого тиску. У вересні 2018 року нардеп повідомив «Слову і Ділу», що за результатами його звернення до Кабміну з бюджету виділили дотацію для фінансування робіт із газифікації села. Восени минулого року роботи були виконані на 90%.

Ще в своїй програмі Кривохатько пообіцяв домагатися проведення антикорупційної люстрації шляхом звільнення корумпованих і непрофесійних чиновників, правоохоронців, суддів і прокурорів. Нагадаємо, закон «Про очищення влади» з листопада 2014 року перебуває на розгляді Конституційного суду України. За цей час багато люстрованих чиновників поновилися на роботі через суд.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО