Порошенко вручив Філарету високу держнагороду

Президент Петро Порошенко вручив Почесному патріарху Православної церкви України Філарету обіцяну раніше Зірку Героя України.

Церемонія вручення вищої держнагороди відбулася на урочистому прийомі з нагоди Дня Соборності України, який транслювався в прямому ефірі українських телеканалів.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє у вівторок, 22 січня, прес-служба глави держави.

«Ваша святосте, дозвольте звернутися до вас зі словами великої поваги. Ви були, є і залишаєтеся духовним лідером українського народу, і тому я ухвалив рішення надати вам високе звання Героя України. Я наголошую, що ваша нагорода абсолютно заслужена. Наголошую, тому в умовах, коли на моїй каденції звання Героїв (України – ред.) надане героям Небесної Сотні й військовим-героям, які захищають українську землю, важливість ваших вчинків аж ніяк не менша, ніж події на фронті», – зазначив президент.

Він додав, що Філарет усе життя самовіддано служив Церкві та українському народові й «за атеїстичного радянського режиму боровся за право людей вірити в Бога», а за часів незалежності доклав величезних зусиль для отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

«Разючий ваш приклад надзвичайної жертовності, з якою ви прийшли 15 грудня на Об'єднавчий собор у Софії Київській. Ви довели всьому світу, що «там, де двоє українців, там три гетьмани», це не про нас, що українці здатні об'єднуватися», – наголосив Порошенко.

Нагадаємо, 8 січня президент Петро Порошенко заявив про своє рішення надати Філарету звання Героя України за його внесок у боротьбу за помісну церкву в Україні.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО