Супрун пояснила дію нових поправок до КК

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун роз'яснила, що означає згода на секс, а також пояснила дію нових поправок в Кримінальному кодексі щодо насильства і зґвалтування.

Як пише «Слово і Діло», про це в суботу, 12 січня, Супрун повідомила на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За словами Супрун, дивно, що просте поняття "згода на секс» викликало побоювання про масові надумані звинувачення в насильстві. Також навколо змін до КК буквально за один день виникло багато міфів.

«Бурхливі дискусії в соціальних мережах і панічні заголовки в деяких ЗМІ продемонстрували, на перший погляд прості істини, які викликають дуже багато запитань у суспільстві. Найгірше, що подібні непорозуміння між партнерами і можуть призводити до жахливих наслідків, зокрема насильства в сім'ї», - пише в.о. міністра охорони здоров'я.

У зв'язку з цим Супрун пропонує розібратися - що означає згода на секс і чому важливо розширення понять «сексуальне насильство» і «зґвалтування».

«Відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, які не пов'язані з проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані», - пише чиновниця.

За її словами, тепер насильники будуть винні в тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, але і на будь-які принизливі дії щодо жертви.

Оновлення ж поняття «зґвалтування» полягає в тому, що відтепер ним будуть вважатися дії сексуального характеру, пов'язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілого.

«Про важливість згоди на секс - уже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке перевели українською мовою центр Жіночі перспективи. Ви ж не будете змушувати пити чай людину, яка його не хоче?» - резюмувала Супрун.

Нагадаємо, 11 січня в Україні набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які покликані врегулювати питання сексуальної згоди. У Мережі бурхливо відреагували на це нововведення, назвавши зміни «Законом про секс» і придумуючи власні розвитки подій.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО