«Нафтогаз» подав позов до «Газпрому» до суду США. Чи є шанси отримати виплати?

Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Якщо в США існує якась компанія, безпосередньо пов'язана з «Газпромом», то цілком прийнятним буде звернення до неї. Позов подається до цієї компанії, щоб вона компенсувала недоотримані кошти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи звернення «Нафтогазу» до американського суду, щоб стягнути з «Газпрому» 2,6 мільярда доларів доларів, які присудив Стокгольмський арбітраж.

«Якщо щось є в юрисдикції США, якесь підприємство, пов'язане з «Газпромом», то «Нафтогаз» має повне право подавати позов на отримання компенсації. Однак не слід забувати, що при цьому топ-менеджери «Нафтогазу» повиводили премії за досягнення за кордон», – зазначив Рябцев.

Є великі сумніви з приводу того, що найближчим часом «Нафтогаз» побачить ці кошти на своїх рахунках, додав він.

«Це радше питання не економічне, а політичне. Доти, напевно, доки Москва не відчує загальнополітичних змін, команди заплатити не буде», – уточнив експерт.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар зазначив, що «Газпром» може говорити все що завгодно, але рішення суду їм доведеться виконати.

«Вони можуть відтягувати це. Але «Нафтогаз» має право в такому разі звернутися до національних судових інстанцій у низці країн на предмет стягнення матеріальних активів «Газпрому» в країнах ЄС. А там таких активів більш ніж достатньо», – підкреслив він.

На його думку, поки «Газпром» просто намагається себе якось проявити, не втратити обличчя, тому що вони програли.

«Але потім, через деякий час, вони тихо й непомітно змушені будуть зробити потрібні виплати – або грошима, або компенсаційними поставками газу. Це вже як буде досягнута домовленість», – констатував Гончар.

Як відомо, з літа «Нафтогаз» намагається примусово стягнути з «Газпрому» 2,6 мільярда доларів на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Що обіцяли українські політики щодо газу – в нашому огляді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО