Навіщо Путін пішов на ескалацію в Азовському морі?

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Враховуючи, що РФ багато чого сходить із рук, у Кремлі проводять розвідку боєм і намагаються зрозуміти, на що здатна Україна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, оцінюючи ескалацію в Азовському морі.

Він нагадав, що напередодні було ухвалене рішення РНБО про посилення військової присутності в акваторії Азовського моря, створення там військової морської бази, а задля виконання цього рішення відбувалося перекидання кораблів. РФ, своєю чергою, проводить розвідку боєм, образно кажучи.

«РФ промацує, як далеко готова зайти Україна. З одного боку, вони збудували Керченський міст, побачили, що це їм зійшло з рук, санкції за це майже не були застосовані. Далі РФ почала зупиняти й блокувати безпідставно кораблі, які заходять до Маріуполя та Бердянська, що також не мало особливо тяжких наслідків для РФ. Ну й наразі РФ вдалася до атак українських кораблів і побачила, що вогню у відповідь не було», – зазначив Мусієнко.

РФ має стратегічний план – запровадження повного контролю не лише в Азовському морі, але й контроль за Чорним морем.

Кремль націлений на те, щоб відсікти Україну від морських потужностей, підкреслив він.

РФ хоче, щоб Україна з нормальної морської держави перетворилася на закриту державу, яка не має доступу до моря, додав експерт.

«Такими тактичними завданнями, атакуючи судна, затримуючи їх, Росія прямує до своєї мети. РФ усе робить для того, щоб влаштувати повноцінну блокаду, різними способами це демонструючи», – констатував він.

Мусієнко звернув увагу на формулювання за підсумками засідання РНБО. Зокрема, йдеться про те, що президент лише звернувся до ВР з пропозицією запровадження воєнного стану.

«Тут є певні ознаки того, що перекидається відповідальність. Глава держави намагається віддати це питання на вирішення парламенту», – уточнив він.

На його думку, перш ніж ухвалювати таке рішення, потрібно проаналізувати, наскільки воно необхідне й мотивоване.

«Якщо ВС нам дасть збільшення фінансування ЗСУ, покращення його якісних показників, збільшення можливостей ВМС на морі, суттєве покращення військових сил і ми завдяки цьому проведемо успішні військові операції, тоді так, запровадження ВС мотивоване. Якщо із запровадженням ВС усе залишиться так, як є, то виникає запитання, чи не присутній тут політичний фактор. Наприклад, щоб відтермінувати вибори», – пояснив фахівець.

За його словами, поки немає остаточного рішення, невідомо, які обмеження можуть бути застосовані, адже загалом їх 24, але чи будуть вони всі, чи частково, поки незрозуміло.

«Гарантовано, що запровадять заборону проведення виборів, масових акцій та внесення змін до Конституції», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, що в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і членів екіпажу. Поранені шестеро українських військових.

Що пишуть у соцмережах про запровадження воєнного стану – в нашому огляді.

Більше про ескалацію в Азовському морі – в авторському матеріалі за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО