Оплата комуналки: облгазам заборонили робити донарахування

Голова НКРЕКП Оксана Кривенко заявила, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування у платіжки за газ.

Про це вона написала у Facebook, передає Слово і Діло.

«Проведений моніторинг ринку показав, що більшість операторів газорозподільних мереж (ГРМ - ред.) у платіжних документах за жовтень цього року здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, що враховують різницю у приведенні до стандартних умов», - зазначила вона.

За її словами, вузли обліку газу в точках його передачі з газотранспортної до газорозподільної системи в автоматичному режимі здійснюють вимірювання за стандартних умов (20 С), проте лічильники газу в побутових споживачів не виконують такої температурної корекції обсягів і вимірюють за фактичної температури навколишнього середовища.

«Тобто якщо розглядати наведений приклад за фактичної температури навколишнього середовища у 5 С виробничо-технологічними втратами операторів ГРМ є 51 кубометр (1000 куб.м - 949 куб.м)», - підкреслила Кривенко.

Вона також зазначила, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. НКРЕКП у розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затверджені Міненерго.

Як повідомлялося, Гройсман просить обмежити підвищення цін на тепло.

Раніше Гройсман заявив, що якщо газ подорожчав на 23%, то тарифи на тепло повинні підвищуватися не більше ніж на 16%. Очікується, що нові тарифи на тепло затвердять в грудні-січні.

Як виростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО