Чому зміни до Конституції щодо вступу України до НАТО та ЄС можуть скасувати

Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесення змін до Конституції щодо курсу на НАТО та ЄС. Підтримати голосування до Ради особисто приїхав президент України Петро Порошенко. В підсумку за ініціативу проголосували 311 народних депутатів. При цьому Порошенко висловив сподівання, що в другому читанні та в цілому цей законопроект парламент зможе розглянути вже в лютому 2019 року. Чому так поспішає президент та чи може так статися, що законопроект буде оскаржений у Конституційному суді, ми розпитали експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Нагадаємо, що проект закон про євроатлантичні зміни до Конституції надійшов до Конституційного суду України 28 вересня 2018 року, а вже 22 листопада суд оприлюднив своє позитивне рішення щодо внесення змін до Основного закону в частині закріплення курсу України до НАТО та Євросоюзу.

Того ж дня спікер Верховної Ради Андрій Парубій наприкінці ранкового засідання доручив комітету з питань правової політики та правосуддя розглянути зміни до Конституції щодо курсу до ЄС та НАТО, а вже ввечері президентська ініціатива була в сесійній зали, навіть попри те, що депутати збиралися ухвалювати бюджет-2019.

«Регламент Верховної Ради передбачає, що комітет до першого читання надає законопроект народним депутатам, причому не пізніше ніж за 7 днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради. Як бачимо, ці терміни не були дотримані», – пояснив Москалюк.

За його словами, такий поспіх створив можливість гіпотетичного скасування закону про внесення змін до Конституції.

«По-перше, закон може бути скасований, якщо було порушене особисте голосування, по-друге, коли порушена процедура його ухвалення», – уточнив юрист.

Таким чином, потенційно створюються проблеми, які можуть призвести до скасування закону. Будь-який народний депутат може зібрати підписи ще 45 парламентарів і звернутися до Конституційного суду з приводу порушення процедури ухвалення закону.

На його думку, від цих змін до Конституції нічого не залежить, і вони радше мають декларативний характер, але й мають велику вагу в передвиборчій кампанії, тому президент майже тисне на депутатів – хто не проголосує, той виступає проти змін, проти курсу України до НАТО та ЄС.

«Ці зміни не прописують дорожню карту хоча б на рівні принципів, оскільки детально Конституція й не може нічого прописувати. На рівні принципів, порядку відносин з ЄС, як відбуватиметься поступальний рух, цього немає», – зазначив він.

На думку Москалюка, дуже схоже на те, що, зрештою, зміни до Конституції про курс на ЄС та НАТО будуть проголосовані, й за часом це як раз припаде під вибори.

Нагадаємо, ми повідомляли, що Порошенко вимагає терміново затвердити зміни до Конституції щодо курсу до ЄС і НАТО.

Також ми писали, як голосували нардепи за попереднє схвалення змін до Конституції про НАТО та ЄС.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО