Президент вніс до ВР законопроект про перейменування Дніпропетровської області

Президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 21 листопада, повідомила прес-служба президента.

«Декомунізацію слід завершити. На карті України не може бути місця для Петровського. Мало того, що він один із керівників комуністичної диктатури, він ще й співорганізатор і виконавець Голодомору, геноциду українського народу», – зазначив глава держави, додавши, що Дніпропетровська область стане Дніпровською, а місце Петровського – на звалищі історії.

Зазначається, що процедура зміни назви області передбачає поправки до Конституції.

«Аналіз показує, що за Дніпровську область проголосують більш ніж триста депутатів. Потрібен не піар, а результат, тобто остаточне завершення декомунізації», – йдеться в повідомленні.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що законом про декомунізацію визначено, що до символіки комуністичного тоталітарного режиму належать, зокрема, назви областей, в яких використані імена або псевдоніми осіб, що обіймали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР (УРСР).

Нагадаємо, напередодні Рада не змогла перейменувати Дніпропетровщину. Перейменування області на Січеславську підтримали лише 202 нардепи за 226 необхідних.

Водночас у Раді знайшлися голоси за перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Також була затверджена нова назва Кіровоградського району.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО