Об'єднавчий собор в Україні відбудеться в грудні. На що здатні в Кремлі?

Віктор Таранполітичний експерт

Представники «русского мира» робитимуть усе, щоб зірвати Об’єднавчий собор. Методів може бути багато.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран, оцінюючи ймовірність провокацій напередодні проведення Об’єднавчого собору.

«З боку РФ будуть спроби зірвати Об’єднавчий собор. Методи для цього різноманітні – підпали церков, напади на священнослужителів, на проукраїнськи налаштованих представників церкви. Можуть бути спроби заборонити проведення Об’єднавчого собору в судовому порядку, наприклад, РФ подасть позов до суду. Церква – громадська організація. В суді можна оскаржити його проведення», – зазначив Таран.

Він не виключив навіть фізичного тиску та атак з метою зриву Об’єднавчого собору.

Однак провокації, які застосовуватимуться, не зупинять проведення Об’єднавчого собору, уточнив експерт.

«Можливо, будуть намагання захоплення церков, храмів, провокації, але це буде враховано правоохоронними органами та іншими силами. Зараз включаться всі, в тому числі неофіційні інституції на базі тих, хто воював на сході України, проукраїнських сил», – підкреслив він.

Говорячи про об’єднання церков, важливим є розуміння, що таке церква. Враження, що УПЦ МП – це церква в класичному варіанті, є хибним, пояснив політолог.

«Російська православна церква та її філіал УПЦ МП не є церквами за своєю суттю, лише за формою. Навіть якщо врахувати історичне минуле, це була філія російського КДБ, а наразі – ФСБ. Це не церква, а представництво ФСБ. Тому говорити про об’єднання всіх церков не можна, адже УПЦ МП в Україні не можна назвати церквою. Якщо говорити про тих священників, які служать і хочуть об’єднання, то тут проблем не буде», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, Андріївську церкву передали в користування Вселенському патріарху. Що про це думають у соцмережах – в огляді «Слова і Діла».

Як змінювалися релігійні вподобання населення за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО