Чому Україні важливо залучити турецьких миротворців на Донбас?

Олександр Леоновполітолог

Такий варіант був би дуже позитивним для України. Очевидно, що проти турецьких військ не заперечуватиме Путін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи можливу участь Туреччини в миротворчій місії ООН на Донбасі.

«Оскільки все-таки в РФ і Туреччини останнім часом відносини налагодилися, Путін не має заперечувати. З іншого боку, інтерес ще й у тому, що Туреччина – це країна НАТО. При цьому в України з Туреччиною відносини також досить довго вже хороші. Можна сказати, що ми виходимо на стратегічний рівень», – зазначив Леонов.

За його словами, в цьому питанні важливо враховувати два аспекти. По-перше, Ердоган підтримав надання Україні автокефалії, а до цього позиція турецького керівництва не була позитивною щодо томосу.

По-друге, саме Туреччина виступила посередником і вплинула на обмін Умерова та Чийгоза, а також висловила готовність брати участь у процесі обміну, нагадав він.

Тому залучення Туреччини має позитивні аспекти для України, додав політолог.

Крім того, турецька армія є однією з найбільш боєздатних у світі, уточнив він.

«Турецька армія – військові, які не розгубляться й зможуть забезпечити порядок у разі необхідності. Для нас це дуже хороший варіант, на відміну від пропозицій залучити Білорусь або Сербію, наприклад. До них точно є питання з приводу здатності зберігати нейтралітет», – резюмував Олександр Леонов.

Більше про миротворчий контингент – на нашій інфографіці.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО