Чому Путін і Трамп майже не поговорили в Парижі та що важливо для України?

Михайло Дяденкополітолог

По-перше, Путін прибув останнім на церемонію в Париж. Це навряд чи пов'язано з його організованістю. Скоріш за все, таким чином Путін намагається підвищити свою значимість і показати, що він та фігура, яка може дозволити собі запізнитися навіть на зустрічі з іншими лідерами держав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, підбиваючи підсумки переговорів лідерів США, ФРН, РФ та України в Парижі.

Щодо зустрічі Путіна й Трампа, то, за його словами, однозначно, що в американського лідера зараз багато проблем внутрішнього характеру в США й проведення особистих переговорів із Путіним могло б негативно вплинути на ситуацію.

Експерт припустив, що особиста двостороння зустріч Трампа й Путіна могла б викликати критику всередині США.

«Тим більше ці переговори не дали б усе одно жодного результату, вони були б швидкоплинними. Команда Трампа вирішила, мабуть, узагалі в таких обставинах не проводити зустріч, щоб не зазнавати критики зайвий раз», – пояснив він.

Дяденко звернув увагу на те, як були розсаджені лідери країн. Навіть те, що президента РФ посадили біля дружини Макрона, було зроблено для того, щоб Путін і Трамп не опинилися поруч, щоб уникнути якихось жестів, які потім могли б якось трактувати на шкоду Трампу.

При цьому вкрай важливо для України, що відбулося тристороння зустріч Меркель, Макрона та Порошенка, на якій були засуджені вибори в ОРДЛО, додав він.

«Є згода з цього приводу між європейською стороною та Україною», – констатував політолог.

По-друге, за його словами, переговори Порошенко й Трампа не варто вважати простою формальністю.

«Те, що коротка, але особиста зустріч Трампа й Порошенка відбулася, підкреслює, що між Україною та США є діалог. Якщо раніше деякі критики говорили, що Трамп навіть вітатися з Порошенком не хоче, то зараз він показав, що по-партнерськи ставиться до президента України. Діалог між ними існує. Ця зустріч важлива з такої позиції для України», – резюмував Михайло Дяденко.

Відзначимо, помічник російського президента Юрій Ушаков заявив, що французька сторона настійно просила не проводити зустріч президентів на заходах у Парижі, тому від цієї ідеї й відмовилися.

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО