Квоти на радіо і ТБ: чи потрібні та що зміниться?

Олександр Палійполітичний експерт
Олександр Піддубниймедіаексперт

Збільшення частки україномовного контенту – крок у правильному напрямку. Поступово люди будуть призвичаюватися до цього.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, оцінюючи запровадження квот на ТБ та радіо.

«Звичайно, завжди буде аргумент, що є альтернатива, інтернет-ресурси, але більшість, близько двох третин, основну інформацію отримує з телебачення. Тому квоти матимуть значення й серйозний вплив. Поступово люди будуть призвичаюватися до україномовного контенту, до поширення української мови. Це правильний підхід, який спрацьовує потрохи на радіо й спрацьовуватиме на телебаченні», – зазначив Палій.

Він підкреслив, що в умовах, коли конкуренція нерівна, коли українська мова пригнічувалась імперією протягом багатьох років, це правильне рішення.

Таким шляхом ідуть усі держави, навіть доволі сильна французька мова захищена квотами, додав політолог.

«Французька мова, мабуть, 200 років тому була взагалі світовою. Сьогодні вона також потужна, але тим не менш змушена захищати себе квотами», – констатував він.

У разі, якщо квоти не будуть витримані, дієвим методом можуть стати високі штрафи, уточнив експерт.

«При цьому, звичайно, потрібне заохочення власного культурного продукту. Грамотне, ініціативне, таке, що стимулюватиме творчість. Конкурси в цій ситуації можуть мати велике значення», – пояснив політолог.

Медіаконсультант Олександр Піддубний наголосив, що побоювання з приводу втрати аудиторії, рейтингів, закриття телепрограм чи навіть каналів перебільшені.

На його думку, ситуація схожа на ту, коли почалось озвучування фільмів українською мовою. Тоді також передрікали різні проблеми для кінематографу: відтік глядачів, втрату аудиторії, використання піратського контенту, щоб дивитися російськомовні фільми. Нічого цього не сталося.

«Усе залежатиие від якості контенту. А в Україні в професійному сенсі з цим труднощів немає. Збільшення україномовного контенту навряд чи призведе до проблем на ринку», – підкреслив Піддубний.

Більше про мовні квоти – в матеріалі «Мовні квоти в ефірі. Українські вимоги та європейський досвід».

Як голосували у ВР за законопроект про українську мову в першому читанні – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО