«Промені смерті»: як Росія використовує проти України лазерну зброю

Окупаційні війська в ОРДЛО активно використовують лазерну зброю. Останній такий випадок був зафіксований у звіті СММ ОБСЄ від 31 жовтня 2018 року. Російська «зброя майбутнього» почала застосовуватися на Донбасі з 2016 року, й відтоді в результаті її використання постраждали щонайменше п'ятеро українських військовослужбовців.

У звіті СММ ОБСЄ від 31 жовтня 2018 року йдеться про черговий факт застосування лазерної зброї в районі Станиці Луганській. «Здійснюючи моніторинг на мосту в Станиці Луганській (15 кілометрів на північний схід від Луганська), команда Місії бачила синій лазерний промінь, спрямований у північному напрямку», – наголошується в повідомленні.

Два дні тому прес-служба ООМ також повідомила про використання росіянами лазерної зброї, причому в тому ж районі: «Перебуваючи біля передової позиції Збройних сил України, приблизно за 300 метрів на північ від мосту в Станиці Луганській, протягом близько 10 хвилин спостерігачі бачили синє світло, яке миготіло кожні кілька секунд приблизно за 800 метрів на південь. Член збройних формувань у Луганську повідомив місії, що збройні формування застосували лазерне обладнання».

Раніше випадки застосування лазерної зброї на Донбасі фіксувалися на донецькому напрямку. Зокрема, на початку жовтня прикордонник при спостереженні в оптичний прилад у районі Мар'їнки отримав травму сітківки ока в результаті спалаху невідомого походження. За даними спікера Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Олега Слободяна, джерело спалаху розташовувалося на тимчасово окупованій території. В результаті обстеження підтвердився діагноз «лазерний опік сітківки ока», через що втрата зору в пошкодженому правому оці склала 80%.

Також наприкінці березня в районі все тієї ж Мар'їнки один із прикордонників, здійснюючи нагляд через оптичні прилади, отримав опік сітківки ока. Отримані ушкодження, як вказувалося в повідомленні ДПСУ, дозволяли зробити висновок «про можливе застосування противником випромінювачів світла великої потужності, так званих засліплювальних лазерів».

Ще один випадок був зафіксований прикордонниками в серпні 2016 року. Тоді постраждали троє бійців, які спостерігали за противником за допомогою оптичних приладів. У травні 2018 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час відвідин поранених прикордонників (один із них був уражений лазерним променем) підтвердив факти використання лазерної зброї на Донбасі. «Це не перший, не другий і не третій випадок ураження в ДПСУ та в НГУ. Ми вживаємо зараз контрзаходів, але констатуємо, що російський агресор застосовує проти нас нову зброю», – підкреслив міністр.

Можливе застосування російськими окупаційними військами лазерної зброї – зовсім не фантастика. В СРСР такі розробки велися із середини 1950-х років. Після розпаду Союзу Росія отримала «у спадок» дослідні комплекси 1К11 «Стилет» і 1К17 «Стиснення». Вони якраз і призначалися для того, щоб засліплювати прилади спостереження. Ураження органів зору вважалося для них побічним ефектом.

Обидва комплекси в серію не пішли. Після розпаду СРСР одна установка 1К11 «Стилет» була знайдена в Санкт-Петербурзі, на території 61-го бронетанкового ремонтного заводу. Наразі, ймовірно, машина утилізована. Друга установка 1К11 була виявлена ​​в 2010 році в Харкові, на танкоремонтному заводі. Але на той час від машини залишилося тільки шасі. При цьому формально 1К11 усе ще перебуває на озброєнні ЗС РФ.

Що ж стосується «Стиснення», то цей комплекс також був рекомендований до прийняття на озброєння ЗС РФ, але відповідні рекомендації залишилися лише на папері. Єдиний екземпляр цього комплексу стоїть у підмосковному військово-технічному музеї в селі Іванівське.

У Радянському Союзі також робилися спроби створити «літаючий лазер», змонтований на борту літака А-60. У жовтні 2016 року заступник міністра оборони РФ Юрій Борисов повідомив, що тематика А-60 продовжує розвиватися, але вже в наземному варіанті.

І, нарешті, 1 березня 2018 року під час послання Федеральним зборам президент РФ Володимир Путін, говорячи про новітню російську зброю, згадав і про лазерний пристрій. Пізніше з'ясувалося, що Путін анонсував самохідний лазерний комплекс «Пересвет». Скоріш за все, це бойовий лазер, призначений для протиповітряної та протиракетної оборони, а не для «засліплення» оптичних приладів. А оскільки авіація й тактичні ракети на Донбасі не використовуються, то навряд чи «Пересвету» може знайтися там застосування.

Попри те, що радянські варіанти «засліплювальних лазерів» так і не надійшли в серію, Росія, напевно, має в своєму розпорядженні й такого роду системи. Зокрема, 2 серпня 2016 року Юрій Борисов заявив, що в РФ «уже прийняті на озброєння окремі зразки лазерної зброї». Крім того, в лютому 2017 року російські ЗМІ повідомили, що Міноборони РФ має отримати мобільний лазерний комплекс (МЛК), що є продовженням систем 1К11 і 1К17. Основне призначення МЛК – засліплювати на відстані декількох десятків кілометрів оптичні прилади літаків, вертольотів, а також елементи самонаведення ракет і бомб.

Чи можуть українські військові захиститися від російської променевої атаки? В травні Аваков визнав, що наші силовики «поки не до кінця розуміють», яка конкретна зброя проти них застосовується. «У нас уже є відповідна інструкція. Будемо ставити фільтри, окуляри», – заявив міністр.

Тут варто зазначити, що використовуючи випромінювачі, призначені для виведення з ладу оптичних приладів, Росія формально нічого не порушує. Річ у тім, що додатковий протокол про засліплювальну лазерну зброю Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї забороняє застосування лише тих систем, які безпосередньо призначені для засліплення людей. Ті ж системи, в яких пошкодження органів зору вважається побічним ефектом, до застосування не заборонені.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО