«Вибори» в ОРДЛО: що має на меті Путін

Руслан Бортникполітолог

Навряд чи «вибори» в ОРДЛО спровокують збройну агресію на Донбасі. Навпаки, в РФ зацікавлені в якійсь тиші, щоб хоч якось імітувати волевиявлення й хоч хтось прийшов на дільниці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Ескалація конфлікту, посилення протистояння на лінії розмежування моливе. Але сьогодні РФ і бойовики впевнені, що будь-яка ескалація піде на руку чинній українській владі. Тому говорити про наступ з боку РФ немає підстав», – зазначив Бортник.

«Вибори» нічого не змінять, як і ті, що проходили восени 2014 року, коли були обрані Захарченко та Плотницький, додав він.

За його словами, «вибори» в ОРДЛО мають кілька цілей. По-перше, підвищення лояльності на цих територіях, оскільки там все-таки проживають 3 мільйони людей.

«Не зовсім така ситуація, як багато хто малює. Немає абсолютного контролю. Думка суспільства важлива і для РФ, і для бойовиків», – уточнив політолог.

Крім того, це ще й гібридна інформаційна відповідь на вбивство Захарченка, за яким, на думку РФ, стоїть Україна, підкреслив він.

«При цьому для РФ це ще й спосіб тиску на Захід, демонстрація певної готовності посилювати інтеграцію так званих «ЛНР» і «ДНР» до свого складу, аж до реалізації осетинського та абхазького сценаріїв, якщо не буде зрушень у частині Мінських угод», – пояснив експерт.

На його думку, не випадково ці «вибори» співпали із санкціями проти України та виборчим періодом в Україні.

«Це інформаційно б'є по тезису президента України про армію. У період виборів в Україні вибори ще двох «ватажків» у Луганську та Донецьку битимуть по доктрині про те, що ми перемогли у війні. Ось для чого це робиться. Скасувати потенційно вибори можна було б, тільки якщо різко почалося б виконання Мінських угод. Але передумов для цього немає», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, що бойовики «ДНР/ЛНР» ухвалили рішення про проведення так званих виборів «голів» і «депутатів парламентів» 11 листопада 2018 року. Це рішення ухвалили після вбивства ватажка «ДНР» Олександра Захарченка в окупованому Донецьку.

Як відомо, вже вісім країн закликали РФ скасувати «вибори» на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО