Нацбанк очікує траншу МВФ уже цього року

НБУ очікує на отримання Україною першого траншу в межах нової програми співпраці з МВФ до кінця поточного року.

Як передає «Слово і Діло», про це повідомив голова регулятора Яків Смолій, пише «Інтерфакс-Україна».

«Поки ми не можемо говорити про чіткі терміни, оскільки рішення ухвалюватиметься Радою директорів МВФ. Ми очікуємо, що це станеться в грудні, й ми можемо очікувати на транш ще цього року», – повідомив Смолій.

Зазначимо, що напередодні стало відомо, що однією з умов продовження Міжнародним валютним фондом співпраці з Україною є підвищення тарифів на опалення для населення до рівня, який би відображав підвищення цін на газ.

Ще однією вимогою для відновлення співпраці з Україною є ухвалення парламентом закону про державний бюджет. Зокрема, в уряді очікують, що це станеться до 1 грудня 2018 року.

19 жовтня у МВФ повідомили, що попередньо погодили нову кредитну програму для України.

Рішення МВФ про продовження співпраці оголосили після ухвалення урядом постанови про підвищення цін на газ для населення на 23% з 1 листопада 2019 року.

Водночас, прем’єр-міністр України заявив, що протягом поточного опалювального сезону ще одного підвищення цін на газ для населення не відбудеться.

Підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня є ключовою вимогою Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною.

Нагадаємо, що черговий транш МВФ необхідний для підтримання фінансової стабільності України та уникнення настання технічного дефолту – ситуації, коли Україна не зможе розрахуватись за кредитними зобов’язаннями.

Також повідомлялося, що тарифи на опалення мають зрости з 1 грудня або 1 січня, залежно від того, як швидко їх перерахує НКРЕКП та місцеві органи влади.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО