Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Тарута

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Тарута (позафракційний).

Тарута був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №58 (Донецька область). За час своєї каденції він дав 26 обіцянок, з яких 10 виконав (38%), а 7 – провалив.

Минулого року Тарута пообіцяв Житомиру 4G. «3G – це вже вчорашній день, тому ми зробимо все, що в наших силах, щоб Житомир став першим містом в Україні, де з'явиться відразу 4G вже до кінця року», – заявив нардеп, хоча ця обіцянка до його компетенції не належить. У 2017 році Кабінет міністрів схвалив підготовку до проведення конкурсу з видачі 4G-ліцензій, тендери були призначені на березень. А значить, виконати обіцянку вчасно було неможливо.

Обіцяв нардеп підтримати зняття недоторканності з Надії Савченко. Щодо неї було три постанови – на притягнення до кримінальної відповідальності, арешт і затримання. Тарута не голосував за жодну з них. Не підтримавши ці постанови, він провалив ще одну обіцянку – підтримати зняття недоторканності з усіх депутатів.

Не впорався він також з обіцянкою надати нову модель Податкового кодексу, яка стимулюватиме інвестиційний потенціал країни. Все, що зміг Тарута, – ініціювати законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки розвитку культури».

Минулого року в парламенті Тарута, як і обіцяв, не підтримав законопроекти щодо пенсійної реформи та закон про реінтеграцію Донбасу. Крім того, нардеп виконав обіцянку подати до суду на голову Національного банку Валерію Гонтареву в зв'язку з її нелегітимним призначенням і незаконними діями. У лютому минулого року Тарута звернувся до Вищого адміністративного суду з вимогою скасувати постанову Верховної Ради про призначення Гонтаревої.

У процесі виконання в Тарути залишаються ще 9 обіцянок. Давав парламентар обіцянки щодо свого майбутнього: запевнив, що залишиться позафракційним депутатом і відмовиться, якщо йому запропонують ключову посаду в державі.

Підтримує нардеп ухвалення нового Виборчого кодексу. «Якщо буде бажання Парубія, ми все-таки зможемо в жовтні змінити виборчий закон, і особисто я, наша команда буде робити все, щоб це сталося», – зазначив він.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО