Що допоможе зупинити перегони на українських дорогах?

Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Є моменти, які заважають навіть добросовісним водіям. Наприклад, наша розмітка подекуди взагалі розмита.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи аварійність на українських дорогах.

«По-перше, дуже заважає недостатність розмітки, а по-друге, ями на дорогах, які потрібно об’їжджати час від часу. Якщо це недобросовісні водії, які ігнорують будь-які знаки, розмітку, намагаються перегнати авто поряд чи попереду й порушують інші правила, то такі порушення потрібно виправляти за допомогою високих штрафів», – зазначив Хавронюк.

На його переконання, якщо тих, хто влаштовує перегони на дорогах, не намагатися спіймати й не штрафувати, то їхня поведінка й надалі розвиватиметься за спіраллю, поки не призведе до тяжких наслідків.

Крім того, так склалося, що багато водіїв вважають, що не перебувають під дією закону, додав він.

Експерт звернув увагу, що навіть у місті водії порушують на кожному кроці, йдеться не лише про швидкісний режим на трасі.

«Це може бути пов’язано з недостатністю інформації про заборону. Тобто в нас недостатньо дорожніх знаків, недостатньо розмітки. Наприклад, якщо ти за кордоном їдеш у потоці, то там розмітка чітко вкаже, чи можна повертати наліво, як рухатися, де шляхи пересування громадського транспорту. В нас розмітка може бути взагалі затертою, а потім це дає підстави для відмазок, чому водій повернув наліво й зіткнувся з авто в підсумку. Потрібно вирішувати цю ситуацію», – пояснив він.

По-друге, має бути належний контроль. Водії не бачать поліції й вважають, що їх ніхто не спіймає й не зможе довести провину, підкреслив фахівець.

«Мають бути належні засоби відеоконтролю, з відповідною сертифікацією, щоб потім мати докази в суді», – уточнив він.

На його переконання, ще однією причиною аварійності на дорогах та порушень ПДР є невирішена ситуація з авто на єврономерах.

«Найбільше порушень вчиняють ті водії, які розуміють, що їх складно буде знайти, адже вони не мають державного номерного знаку встановленого зразку, тікають з місця ДТП, якщо є порушниками, порушують інші правила, подають поганий приклад іншим водіям. Цю проблему потрібно вирішити негайно, незважаючи на те, що можливі так звані народні хвилювання власників «євроблях», – резюмував Микола Хаввронюк.

Як писало «Слово і Діло» раніше, в Україні за півроку сталося майже 70 тисяч ДТП.

До слова, ще в 2017 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що за півтора року після ухвалення закону про посилення відповідальності за порушення ПДР будуть встановлені 4 тисячі камер.

Які обіцянки політики дають щодо розслідувань резонансних ДТП – за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО