Україна на Генасамблеї ООН: чи варто розраховувати на результат

Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Звичайно, основні акценти виступу президента – звільнення ОРДЛО та Криму. цього року, напевно, буде додана проблема Азовського моря.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи запланований виступ президента України на полях Генасамблеї ООН.

«Насправді, виступ на Генасамблеї, послання на цьому майданчику можна порівняти з посланнями президента Верховній Раді. Ніде в світі виступ лідера середньої країни, – а ми не є навіть регіональним лідером – великого значення не грали. Тому великих сподівань немає», – зазначив Мішин.

За його словами, Україна озвучить якісь протокольні тренди.

«За радянських часів на партійних зборах були спеціально призначені люди, які озвучували резолюцію або певні пропозиції. Тобто виступ президента все-таки пов'язаний із глобальною дипломатією, в якій головну роль відіграють США. Тут не допускаються самовільні висловлювання. Тому виступ президента радше доповнить позицію США в протистоянні з Росією», – пояснив він.

При цьому зазвичай такі виступи не додають рейтингу лідеру передвиборчої кампанії, додав експерт.

Звичайно, всі ці виступи вже лягли в світову історію, зберігатимуться, але все ж це радше протокольний офіційний виступ, уточнив він.

«Так, буде заклик світової громадськості консолідуватися в боротьбі проти держави-агресора, але результату це не дасть», – підкреслив Мішин.

Також, на його думку, навряд чи вдасться зустрітися з президентом США.

«У нашої країни є впливові союзники серед конгресменів, сенаторів, навіть у Держдепі США. Однак Порошенко не є пріоритетом для зустрічі з Трампом зараз. Навіть теоретично, якби це було можливо, МЗС і наше посольство порушували б це питання щосили», – наголосив експерт.

В принципі, заплановані інші зустрічі, вже була зустріч із президентом Польщі, що допоможе україно-польським відносинам, додав він.

«Хоча потрібно розуміти, що зустрічі на полях Генасамблеї лідерів країн ні до чого не зобов'язують», – резюмував Андрій Мішин.

Глава держави виступить на Генасамблеї ООН завтра, 26 вересня. Як відомо, питання Донбасу та Криму включили до порядку денного.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, політики яких країн відвідували окупований Крим.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО