Українців чекають нові тарифи на газ: якими будуть наслідки та що важливо знати субсидіантам

Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Олег Гавришекономічний експерт

Після підвищення цін на газ, практично всі товари і послуги, де є паливна складова слідом подорожчають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи рішення підвищити ціни на газ.

«Скрізь є паливна складова, будь-якій переробній промисловості потрібно чимось генерувати, ТЕЦ також є на газі, є величезна кількість підприємств малого і середнього бізнесу, які так само працюють. Тому є небезпека, що недобросовісні об'єкти господарювання можуть використовувати цей фактор, як привід для того, щоб підняти ціни вище, ніж вони обгрунтовані», - говорить Рябцев.

За його словами, якщо приміщення опалюється газом однозначно доведеться економити за допомогою котлів, утеплення, задіяти методи енергозбереження.

«Тут уже все залежить від грубо кажучи гаманця кожного окремо. Якщо є можливість заощадити шляхом заміни обладнання на більш енергоефективне, то це звичайно добре», - зазначив він.

Також, енергетик уточнив, що стосовно тих, хто розраховує на субсидію, то необхідно її оформляти якомога раніше.

«Тим, хто розраховує на субсидії зараз не потрібно чекати опалювального сезону. Потрібно перевірити наявність себе в реєстрі одержувача субсидій, якщо в списках, не знайдено свого прізвища, то потрібно звертатися в управління соціального захисту, так як кількість фахівців, які там працюють просто фізично недостатньо для того, щоб забезпечити переоформлення всіх субсидіантів», - пояснив Рябцев.

Він акцентував, що два мільйони домогосподарств ще не переоформлені.

Енергетик прогнозує, що нові платіжки українці можуть отримати до нового року.

«Все залежить від того, з якої дати буде подорожчання. Якщо з нового опалювального сезону, то вже з жовтня будуть інші ціни», - наголосив Геннадій Рябцев.

Своєю чергою, економічний експерт, фінансист Олег Гавриш підкреслив, що рішення про підвищення цін на газ вимушене.

«Фактично ми уникаємо технічного дефолту. Жити в принципі всім стане трохи гірше, ніж зараз, але якби МВФ не дав кредит, то всім би було ще гірше, ніж зараз. З двох негативних рішень уряд вибрав найменш негативний варіант», - констатував фінансист.

Нагадаємо, 17 травня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що монетизація житлових субсидій для домогосподарств запрацює з 1 січня 2019 року.

Чи справедливі ті тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши відповідні показники в США і Україні. Детальніше - за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО