Нацбанк має намір дозволити купівлю валюти онлайн

Національний банк України (НБУ) готує ряд змін, спрямованих на лібералізацію валютного ринку.

Про це повідомив на презентації нової структури валютного регулювання заступник голови НБУ Олег Чурій, передає «Слово і Діло».

Серед перших кроків - дозвіл на купівлю населенням валюти онлайн у рамках еквіваленту 150 тис. грн на добу, скасування валютного нагляду над операціями на суму до 150 тис. грн (потенційно ліміт можуть підвищити до 300 тис. грн) і розширення граничного терміну розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами з 180 до 365 днів.

Зміни заплановані на 7 лютого 2019 року, коли набуде чинності закон Про валюту і валютні операції, прийнятий Верховною Радою в червні. У Нацбанку стверджують, що на відміну від заплутаної діючої бази по 56 нормативно-правовим актам у сфері валютного регулювання, нова база НПА буде простою, зрозумілою і доступною.

Чи буде регулятор знімати інші обмеження, залежить від макроекономічних умов, додав Чурій. Проект лібералізації був представлений Нацбанком 17 вересня перед учасниками банківського ринку та аналітиками.

Нагадаємо, протягом останнього тижня українські банки підвищували ставки по депозитах для всіх валют. Зростання ставок спостерігається вже третій тиждень поспіль.

Також відзначимо, українці в серпні 2018 року оновили показник максимальної покупки валюти через банківську систему з початку 2015 року, досягнутий місяцем раніше, купивши валюту на $ 1 млрд.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО