Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Деркач

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Деркач (позафракційний).

Деркач був обраний до Верховної Ради України в листопаді 2014 року за виборчим округом №159 (Сумська область). За час своєї каденції він дав 15 обіцянок, але не виконав і половини – лише шість (40%).

Провалив Деркач дві програмні обіцянки. Перед виборами він заявляв, що доб'ється повернення надбавок до зарплат учителів. Минулого року Рада ухвалила реформу освіти, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімалки. Так, оклад педагога низькою кваліфікаційної категорії має становити не менш ніж 3 мінімальні заробітні плати – 9,6 тисячі гривень. Кожна наступна кваліфікаційна категорія принесе ще не менш ніж 10% зазначеної суми до окладу. Але народний депутат не голосував за цю реформу.

Також нардеп не виконав обіцянку подати поправки до законопроектів щодо реформування системи державного управління, в тому числі щодо впровадження електронного документообігу та зменшення кількості погоджувальних процедур. Але за кілька років обіцяних поправок Деркач не вніс.

У листопаді 2016-го Деркач пообіцяв зареєструвати законопроект, який дозволить уряду встановлювати мінімальні закупівельні ціни на молоко. «Селяни вкладають дуже багато праці в утримання худоби, а потім їм доводиться здавати молоко нижче вартості мінеральної води. У держави відсутні важелі щодо встановлення мінімальної ціни на молоко. Тому я обіцяю розробити й зареєструвати законопроект, який дозволить Кабміну регулювати ціну», – заявив парламентар. Свого слова він дотримав і став одним з авторів законопроекту «Про розвиток сільського господарства та сільських територій у 2017-2022 роках (інтегральне село)», яким дозволяється центральним органам влади встановлювати мінімальну ціну на закупівлю молока. Документ зараз перебуває в комітеті.

Крім того, Деркач виконав обіцянку подати судовий позов проти нардепа Віктора Чумака. На початку 2016 року Чумак написав у своєму Facebook, що Деркач є автором поправки до бюджету, яка відклала запуск електронного декларування доходів. «Привчаючи себе й «фасадних борців із корупцією» до європейських правових норм, мною протягом тижня буде поданий позов до депутата Чумака про захист честі й гідності, ділової репутації», – підкреслив Деркач. Цивільний позов до Печерського суду він подав наприкінці січня.

Із сімома обіцянками нардепу ще належить розібратися. Зокрема, домогтися повернення надбавок до зарплат медичних працівників і бібліотекарів. Але поки жодних кроків у цьому напрямку Деркач не зробив.

Перед виборами Деркач пообіцяв домогтися підвищення ставок плати за оренду паїв. Наприкінці 2014 року він зареєстрував у парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реєстрації оренди (суборенди) і мінімального розміру річної орендної плати за користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення)», який пізніше йому повернули на доопрацювання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО