Грузія подала до ЄСПЛ позов проти Росії

Грузія подала позов проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це йдеться в заяві Міністерства юстиції Грузії, пише «Слово і Діло».

Відзначається, що Росію звинувачують в масових порушеннях прав людини та переслідуванні етнічних грузин в Абхазії та Південній Осетії. Грузія, за даними Мін'юсту, представила відповідні докази Страсбурзького суду й порушила питання про відповідальність РФ на окупованих територіях Грузії та адміністративну практику порушень прав населення по лінії окупації.

«Вимога Грузії полягає в заклику до Європейського союзу встановити відповідальність Росії за порушення багатьох статей Європейської конвенції. Зокрема, організована Росією окупація й цілеспрямована кампанія проти населення Грузії порушує статтю 2 Європейської конвенції, статтю 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу й безпеку), 8 (право на захист сімейного життя)», – відзначили в Мін'юсті.

Влада Грузії також вказала, що російська влада не сприяє Грузії в пошуку на території РФ злочинців та підозрюваних.

«Незважаючи на злочини, скоєні під російською окупацією на окупованих територіях, прокуратура Грузії не має можливості повністю визначити всі обставини злочинів і покарати всіх винних. Крім того, як і раніше, неможливо заарештувати підозрюваних, оскільки вони перебувають на окупованих територіях», – заявили в грузинському відомстві.

Відзначається також, що Грузія має дві міждержавних спори з Росією.

«Серед перших спорів, що стосуються депортації грузинських громадян із Росії, рішення вже відоме, й ця справа завершилася перемогою Грузії. Другий спір про війну в серпні 2008 року був представлений Міністерством юстиції Грузії на заключному засіданні (23 травня 2018 року) й наразі чекає на рішення», – повідомили у відомстві.

Раніше Україна також подала до ЄСПЛ комплексний позов проти Росії.

Також нагадаємо, що український режисер Олег Сенцов відмовився припиняти голодування на прохання ЄСПЛ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО