Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Сугоняко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Сугоняко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Сугоняко став народним депутатом у листопаді 2014 року, пройшовши до парламенту за одномандатним виборчим округом №158 (Білопілля, Сумська область). Він дав 23 обіцянки, з яких 10 виконав (43%), а 2 – провалив.

Обидва невиконаних запевнення нардепа записані в його передвиборчій програмі. Він мав намір голосувати за судову реформу, й першим кроком для цього мала бути виборність місцевих суддів громадами. Незважаючи на те, що нардеп підтримав зміни до Конституції України (щодо правосуддя), які передбачають здійснення в Україні реформи судової системи, про виборність суддів громадами не йшлося.

Щодо запевнення підтримати фінансову децентралізацію, то Сугоняко не голосував за зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України щодо реформи міжбюджетних відносин. Ці законопроекти дозволили почати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, збільшена кількість платежів, які залишаються в повному розпорядженні місцевих бюджетів.

Більшість виконаних обіцянок нардепа стосуються проблем округу. Сугоняко пообіцяв контролювати виділення коштів і ремонт Сумської станції швидкої медичної допомоги.

«Зробимо все, щоб наступного року ми відвідали «швидку», яка буде придатна для роботи. В таких умовах працювати неможливо», – заявив нардеп під час відвідування станції швидкої допомоги в березні 2015 року.

Через сім місяців реконструйована будівля Сумського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф була введена в експлуатацію. На реконструкцію виділили майже 15 мільйонів гривень з обласного бюджету.

Також нардеп взявся допомогти вирішити питання подальшої долі будівлі колишнього клубу заводу імені Фрунзе на вулиці Добровільній у Сумах. Місцеві мешканці безуспішно зверталися до відповідних інстанцій із проханням віддати приміщення під медичну амбулаторію, пункт міліції чи комунальну аптеку. Будівля перебуває на балансі міста й тривалий час використовувалася не за призначенням, що призвело до аварійного стану приміщень.

У підсумку нардеп повідомив нам, що в січні 2016 року будинок передали в оренду новій громаді УПЦ КП імені Андрія Первозванного. Громада сприяє відновленню храму, там іде ремонт.

Під час зустрічі з виборцями нардеп запевнив, що питання транспортного сполучення між селами Сумського району буде вирішене найближчим часом. За словами сумчан, з 18 наявних маршрутів реально працювали лише 8.

У 2016 році Сугоняко повідомив, що запланований ремонт доріг Суми-Харків, Суми-Полтава та Київ-Суми-Юнаківка. Особливу увагу мали приділити ремонту аварійного мосту через Ворсклу до Климентового. Служба автомобільних доріг у Полтавській області взялася відремонтувати найгіршу ділянку дороги від кордону Сумської області до Пирятина. На ремонт доріг виділили 211 мільйонів гривень.

З приводу ремонту доріг в області нардеп зустрічався з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, зокрема доріг у Северинівці Сумського району, які незабаром були відремонтовані.

У 2017 році Сугоняко провів зустріч із керівниками дорожньої галузі на Сумщині, залізничниками, керівником аеропорту щодо інфраструктурних питань за програмою дій із відновленню автодоріг. Він запевнив, що зробить усе можливе, щоб протягом року були максимально відновлені внутрішні міжміські дороги й дороги, які з'єднують Сумську область із Києвом, Харковом та іншими містами.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 11 зобов'язань перед виборцями. Рік тому він запевнив, що відкриє свої громадські приймальні в усіх об'єднаних територіальних громадах, які створені на виборчому окрузі.

Також Сугоняко обіцяв, що підтримуватиме санкції проти Януковича: «Я постійно підтримував і буду підтримувати всі дії, спрямовані на засудження режиму Януковича, на повернення всіх вкрадених в українського народу грошей, і не лише попередників, а й високопосадовців нинішньої влади. Тому всі ті ініціативи, які йдуть у більшості своїй від «Народного фронту», я підтримував і буду підтримувати», – написав він у Facebook.

Нардеп запевняв, що тарифи на газ будуть переглянуті. У вересні 2015 року Сугоняко зареєстрував проект закону «Про встановлення справедливої та економічно обґрунтованої ціни поставки природного газу власного видобутку для потреб населення». Однак 3 лютого 2016 року проект закону був відхилений Верховною Радою щодо укладення профільного Комітету.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО