Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ганна Гопко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ганна Гопко (позафракційна).

Гопко була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року від партії «Самопоміч» за загальнодержавним багатомандатним округом. Із фракції «Самопомочі» її виключили в серпні 2015 року за підтримку законопроекту про децентралізацію. Гопко також є головою парламентського комітету в закордонних справах. За час своєї каденції депутат дала 36 обіцянок, з яких 58% виконала (21 обіцянку).

Провалила нардеп лише одну обіцянку – домогтися скасування пільг парламентаріїв і міністрів. Але за кілька років роботи в Раді Гопко не зареєструвала жодної відповідної законодавчої ініціативи.

Ще перебуваючи в складі «Самопомочі», Гопко обіцяла, що фракція голосуватиме проти призначення Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора. «Потрібен конкурс! Як це відбувається з обранням голови Антикорупційного бюро. Тому поки потрібно призначити в. о.», – заявила вона. В результаті майже всі члени фракції проголосували проти Шокіна. «За» виступила лише Ірина Суслова, яку за це виключили з фракції. Також Гопко виконала обіцянку проголосувати за зняття недоторканності з депутата Олександра Онищенка.

Реалізувала Гопко низку програмних обіцянок «Самопомочі». Наприклад, обіцянку домогтися прозорого й адресного забезпечення осіб, які захищали свободу українців та територіальну цілісність країни. У парламенті народний депутат підтримала більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення.

Крім того, Гопко підтримала освітню реформу, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати, й виконала обіцянку домогтися підвищення заробітної плати педагогам. Виконала депутат обіцянку домогтися відмови від позаблокового статусу України. У грудні 2014 року вона проголосувала за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості».

У процесі виконання в нардепа залишаються ще 14 обіцянок. Після виключення з фракції «Самопомочі» вона пообіцяла, що не вступатиме до жодної політичної сили. В програмі Гопко обіцяла також домогтися скасування депутатської недоторканності. Можливо, це питання парламент розгляне вже восени.

У програмі Гопко була обіцянка домогтися створення системи військової підготовки громадян для формування військового резерву. Наприкінці 2016 року її тепер уже колишній колега з фракції Семен Семенченко став одним з ініціаторів законопроекту, який передбачає здійснення в Україні реорганізації структури територіальної оборони. Однак документ зняли з розгляду. Своїх же ініціатив Гопко не вносила.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО