Денісова просить відправити Сенцова на лікування до Москви

Уповноважений із прав людини Людмила Денісова попросила російську колегу Тетяну Москалькову перевести українського політв’язні Олега Сенцова до лікарні.

Як пише «Слово і Діло», про це Денісова написала в Facebook.

«Поговорила … про можливі шляхи вирішення ситуації зі станом здоров’я Олега Сенцова. Йшлося й про можливий обмін Олексія Седікова (засудженого в Україні за тероризм росіянина) на Олега Сенцова», – зазначила вона.

Москалькова сказала, що обмін неможливий, адже Росія вважає Сенцова росіянином. Незважаючи на те, що, за словами Денісової, до колонії в’язень прибув саме як український громадянин, у Росії наполягають, що всі кримчани автоматично отримують російське громадянство, якщо не відмовилися від нього.

«Втім, ситуація потребує швидкого реагування. Від перебування в міській лікарні Лабитнангі Олег відмовився. Але там і немає фахівців, які можуть вивести його з процесу голодування», – підкреслює Денісова.

Вона додає, що такі спеціалісти є в Інституті професора Ніколаєва в Москві та в Київському НДІ геронтології.

«Тому я попросила Тетяну Москалькову, щоб вона організувала переведення Олега до московського інституту або ж до лікарні, в якій є фахівці з ендогенного харчування», – говорить український омбудсмен.

Вона також додає, що потягом чи етапом Сенцов не доїде, необхідний літак санітарної авіації.

«Звернення матері вже передали до Спецкомісії з помилування, і я попросила уповноваженого РФ пришвидшити цю справу щодо помилування або обміну з огляду на критичну ситуацію», – написала Денісова.

Пізніше їй перетелефонувала Москалькова й знову розповіла про «стабільний стан здоров'я» Сенцова та про те, що він сам відмовляється від переведення до міської лікарні в Лабитнангі.

«Я наполягла на тому, щоб уповноважений з прав людини Ямало-Ненецького автономного округу Анатолій Сак відвідав Олега, сфотографував його й зняв відео своєї розмови з ним, щоб ми переконалися, що його стан дійсно стабільний», – говорить Денісова.

Український режисер Олег Сенцов голодує 88-й день.

Двоюрідна сестра українського режисера Олега Сенцова Наталія Каплан повідомила, що він майже не встає.

Народний депутат Олексій Гончаренко написав листа президенту Росії Володимиру Путіну з проханням обміняти його на режисера Олега Сенцова.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО