Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ірина Геращенко

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ірина Геращенко (позафракційна).

Геращенко була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом від «Блоку Петра Порошенка». З 14 квітня 2016 року Геращенко обіймає посаду першої заступниці голови парламенту (відтоді позафракційна). З початку своєї каденції депутат дала 38 обіцянок, виконала 13 (34%), ще 10 – провалила.

Незадовго до свого обрання віце-спікером Ради Геращенко пообіцяла, що не перейде працювати до Кабінету міністрів. «Я не претендую на жодну посаду в урядій у жодному разі не збираюся переходити до уряду. Не звикла кидати одну справу й хапатися за іншу. У мене повно роботи в парламенті», – зазначила вона. Свого слова депутат дотримала, обійнявши посаду заступниці Андрія Парубія.

Геращенко виступає проти мораторію на продаж сільськогосподарських земель. У 2016 році вона заявила, що не підтримає відповідний законопроект. «Я проти мораторію, тому що це селянське рабство», – так депутат пояснила свою позицію. В результаті продовження мораторію до січня 2018 року вона не підтримала, також голосувала проти продовження заборони на продаж до 2019-го.

Народний депутат виконала кілька програмних обіцянок. Зокрема, домогтися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді минулого року Геращенко проголосувала за проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Геращенко також є уповноваженим президента України з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, тож низка її обіцянок пов'язана з обміном полонених і конфліктом на Донбасі. У червні 2015 року депутат пообіцяла, що найближчим часом у тристоронній контактній групі працюватиме Червоний Хрест. «Ми сподіваємося, що їх участь сприятиме в двох позиціях: перше – це пошук і ідентифікація зниклих безвісти, друге питання – Червоний Хрест має долучитися до того, щоб допомагати в контролі та законній передачі допомоги від міжнародних гуманітарних місій», – розповіла вона. Червоний Хрест почав працювати з гуманітарною підгрупою вже за п'ять днів, Геращенко свою обіцянку виконала.

Крім того, в жовтні 2015-го вона виконала обіцянку про те, що з полону будуть звільнені українські військові. 29 жовтня в місті Щастя Луганської області відбувся обмін 9 українських військовослужбовців на 11 бойовиків.

Нещодавно, 16 липня, віце-спікер пообіцяла, що в Раді незабаром буде зареєстрована законодавча ініціатива щодо гуманітарного громадського розмінування, а також ініціатива щодо застосування зброї в ООС (операції Об'єднаних сил).

Із провалених Геращенко обіцянок – програмна про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. Минулого року вона підтримала законопроект, який передбачає скасування конкурсів на посаду голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Голів державних адміністрацій тепер призначає президент, що прямо суперечить обіцянці.

Не виконала нардеп обіцянку назвати прізвища активістів і депутатів, які просили не надавати Україні безвізовий режим з Європейським Союзом. Але більш ніж за півроку Геращенко ці прізвища так і не оприлюднила. Крім того, Геращенко провалила обіцянку про те, що до кінця 2015 року буде проведена конституційна реформа щодо обмеження депутатської недоторканності. Питання з недоторканністю не вирішене досі.

Ще в лютому віце-спікер заявила, що надішле уряду запит із питанням про проведення перевірки ефективності використання технічної допомоги від Європейського Союзу. Поки Геращенко свою обіцянку не реалізувала.

А минулого року вона пообіцяла домагатися запровадження гендерних квот у виборчому законодавстві. «Переконана, що запровадження квот у законі про місцеві вибори спрацювало. Якщо говорити про представництво жінок в українському уряді й парламенті, то ми ще не досягли загальноєвропейського показника, але є позитивна динаміка. У дискусії про нове виборче законодавство ву ВР ми від МФО «Рівні можливості» наполягатимемо на запровадженні 30% квоти для представників однієї статі», – розповіла Геращенко.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО