Під Харковом створили масштабний козацький мурал

У місті Чугуєві (Харківська область) з'явився великий настінний малюнок, на якому намальований фрагмент класичної картини Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Depo.

Мурал з'явився на торцевій стіні дев'ятиповерхового житлового будинку за адресою Музейна, 3. Авторами малюнка стала група художників Kailas-V.

Відзначимо, що Чугуїв – рідне місто Іллі Рєпіна, де він народився в 1844 році. Своє полотно «Запорожці пишуть листа...» художник створив у чотирьох примірниках. Його розміри становлять 2,03×3,58 метра. В основу сюжету цієї картини покладений відомий лист українських воїнів туркам, написаний у 1676 році. У цьому повідомленні козаки дали зухвалу відповідь на ультиматум османського султана Мехмеда IV.

Оригінал цього листа не зберігся, однак у 1870-х роках була знайдена його копія. Вона зберігалася у відомого історика Дмитра Яворницького. Якось під час застілля він прочитав листа своїм гостям як курйоз. Серед слухачів тоді був і сам художник Рєпін. Цей епізод змусив його взятися за створення ескізів до картини про козаків. Робота над полотном проходила в період із 1880 до 1891 року.

Як відомо, в останні роки на всій території України почали активно з'являтися десятки муралів на найрізноманітніші теми. Наприклад, наприкінці минулого року в Києві відкрили мурал Іоанну Павлу II. А в 2016 році у Львові був створений настінний малюнок на честь героїв Небесної Сотні. Іноді для роботи над такими розписами запрошуються художники з інших країн.

Раніше в Харкові заарештували терористку, яка намагалася підірвати пам'ятник.

Також нагадаємо, що в Донецькій області вандали розбили пам'ятник герою АТО.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО