Син Януковича продав «Донбасенерго» нардепу – ЗМІ

Старший син Віктора Януковича Олександр продав «Донбасенерго» народному депутату від «Блоку Петра Порошенка» Максиму Єфімову.

Про це повідомляє «Економічна правда», посилаючись на джерело на ринку, пише «Слово і Діло».

«Операція була відкрита в червні й зараз перебуває на завершальній стадії оформлення», – говорить джерело.

За його словами, структурам Єфімова буде проданий весь пакет Януковича та його молодшого ситуативного бізнес-партнера Ігоря Гуменюка в «Донбасенерго» – 60,8% акцій. Наразі цей пакет оформлений на ПрАТ «Енергоінвест холдинг».

У 2016 році бенефіціарами «Енергоінвест холдингу» стали Андреас Церні (Греція) та Роберт Бенш (США). Справжнє ім'я Андреаса Церні – Андрій Чорний. Він є вихідцем з України і на енергетичному ринку сприймається в ролі вихованця господаря шахти ім. Засядька (Донецьк) Юхима Звягільського.

Своєю чергою Роберт Бенш відомий учасникам ринку в ролі представника інтересів Михайла Афендикова – американського бізнесмена українського походження, який володіє Cub Energy Inc, що контролює в Україні газовидобувні компанії «Куб-газ» і «Тисагаз».

На момент опосередкованого придбання мажоритарного пакету акцій «Донбасенерго» (в 2015-2016 роках) Церні та Бенш позиціонували себе в ролі нових господарів цієї енергокомпанії. Джерела видання стверджують, що вони були номіналами, які фронтували Олександра Януковича, що саме в той момент відчував максимальні проблеми зі збереженням контролю над своєю власністю в Україні.

Відзначається, що угода реальна й компанія дійсно вийшла з-під контролю Януковича. До цього придбання ключовим активом Єфімова в Україні був завод «Енергомашспецсталь» (Краматорськ), який він контролює в ситуативному партнерстві з «Росатомом».

Раніше НАБУ відкрило провадження через мільярди для компанії Ахметова.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО