Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Фурсін

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Фурсін (група «Воля народу»).

Фурсін був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №138 (Одеська область). За час своєї каденції депутат дав 9 обіцянок, виконав лише одну (11%), а дві – провалив.

Єдине, що виконав Фурсін, – передвиборча обіцянка допомагати українським військовим з озброєнням та екіпіруванням. Із початку антитерористичної операції на Донбасі фонд депутата взяв під свою опіку 28-му механізовану бригаду. У 2014 році на придбання бронежилетів, термобілизни, форми та обладнання було виділено близько 1 мільйона 560 тисяч гривень. Станом на 4 листопада 2015 року «Фонд Фурсіна» в допомогу українським військовим сформував більш десятка вантажів. До зони АТО було відправлено близько 5 тонн продовольства, 60 одиниць військового обмундирування, засоби особистої гігієни та предметів першої необхідності.

А ось домогтися підвищення соціальних гарантій для військових, добровольців і членів їхніх сімей народний депутат не зміг. Хоча Верховна Рада за кілька років ухвалила низку відповідних законопроектів (які стосуються, зокрема, пенсій, пільг та грошової допомоги), Фурсін за більшість не голосував.

Крім того, він провалив програмну обіцянку домагатися виділення коштів для забезпечення впровадження енергоефективних рішень в установах соціальної сфери. Минулого року він підтримав законопроект «Про Фонд енергоефективності», однак за два інших – «Про комерційний облік комунальних послуг» та «Про енергетичну ефективність будівель» – не голосував.

Ще шість обіцянок нардепу потрібно виконати. Він обіцяв, зокрема, домагатись ухвалення закону про місцеві референдуми, що дозволить місцевим громадам самостійно вирішувати власні питання. На розгляді парламентських комітетів уже є кілька таких проектів закону, на голосування до сесійної зали вони ще не виносилися.

Також Фурсін обіцяв домагатися оформлення Державним земельним агентством правовстановлюючих документів на шкільні землі, щоб школи самостійно передавали їх в оренду й використовували виручені кошти на власні потреби. У травні 2015 року нардеп виступив одним з ініціаторів законопроект «Про внесення зміни до статті 63 закону України «Про освіту» щодо оренди земель навчальних закладів». Зараз документ перебуває на розгляді в комітеті.

Поки в парламенті немає ініціатив Фурсіна для спрощення процедури оформлення права власності на нерухомість у сільській місцевості, хоча в своїй передвиборчій програмі він таку обіцянку давав.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО