Помпео закликав КНДР наслідувати приклад В'єтнаму

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп вважає, що Пхеньян може повторити шлях Ханоя до процвітання і нормальних відносин із Вашингтоном.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, закликавши Північну Корею наслідувати приклад В'єтнаму, пише Reuters, передає «Слово і Діло».

За його словами, для того, щоб це сталося Кім Чен Ин повинен скористатися моментом.

Звертаючись до керівників бізнесу в столиці В'єтнаму Ханої, Помпео сказав, що він сподівається, що Сполучені Штати одного разу зможуть досягти такого ж рівня партнерства з Північною Кореєю, як і з В'єтнамом, давнім колишнім ворогом.

Таку заяву Помпео зробив після дводенних прохолодних переговорів у Пхеньяні, спрямованих на те, щоб переконати Кім Чен Ина відмовитися від ядерної зброї.

Помпео сказав у неділю, що після цих переговорів Трамп вірив, що Північна Корея може повторити шлях В'єтнаму, лідери якого зрозуміли, що їх країна може реформуватися і будувати відносини без загрози суверенітету і формі правління.

Він заявив, що ключем до підйому В'єтнаму стала післявоєнна співпраця зі Сполученими Штатами, яка почалася в 1985 році, коли країни почали спільну роботу з повернення останків військових США, які загинули у В'єтнамі.

В рамках своїх переговорів з Північною Кореєю Помпео домагався повернення останків загиблих у Корейській війні 1950-53 років і офіційні особи з обох сторін повинні зустрітися на наступному тижні, щоб обговорити деталі цього заходу.

Помпео сказав, що за останні два десятиліття двостороння торгівля США з В'єтнамом зросла на 8 відсотків, а американські компанії влили мільярди доларів інвестицій.

«Той факт, що ми співпрацюємо, а не боремося - доказ того, що коли країна вирішує створити для себе більш світле майбутнє разом зі Сполученими Штатами, ми слідуємо американським обіцянкам», - сказав Помпео.

«Диво могло б бути вашим дивом», - сказав Помпео про Північну Корею і її лідера.

«Сполучені Штати ясно дали зрозуміти, чого ми чекаємо від Північної Кореї...», - сказав Помпео. «Тепер вибір за Північною Кореєю та її народом».

«Якщо вони зможуть це зробити, їх запам'ятають, і запам'ятається Кім як герой корейського народу», - додав він.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО