Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Чижмарь

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Чижмарь (фракція Радикальна партія Олега Ляшка).

Чижмарь був обраний народним депутатом за загальнодержавним багатомандатним округом і отримав мандат у грудні 2014 року. За час каденції нардеп дав 37 обіцянок, з яких 13 виконав і стільки ж провалив. Йому належить втілити в життя ще 11 запевнень. На сьогодні Чижмарь впорався з 35% своїх обіцянок.

Із 13 провалених Чижмарем обіцянок 12 належать до передвиборчої програми й лише одна була озвучена ним особисто. Нардеп запевнив, що «радикали» ініціюватимуть відставку прем'єра Яценюка в січні 2016 року.

«Для нас перше питання – в січні ставити питання про звільнення Яценюка, тому що ми розуміємо, що за Яценюка іншого бюджету не могло й бути, країну поставили на коліна. Ця людина шантажує всю країну: якщо він не буде прем’єром, то не буде країни. Друге питання до БПП: чому вони не ініціювали, щоб звільнити Яценюка? Ми б мали інший бюджет, іншу податкову базу, інші соціальні стандарти. А в такій ситуації ви хочете знищити крану? Ні, ми не дамо! Радикальна партія відстоюватиме країну. Але в січні, я відкрито говорю, ми будемо ініціювати звільнення Яценюка з посади та переписування всього бюджету, й спробуємо зламати ту систему податків, за яку, ви, до речі, голосували», – заявив він на одному з ток-шоу.

Проте протягом січня 2016 року фракція Ляшка не ініціювала у Верховній Раді звільнення Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра. Зокрема, це питання не порушувалося «радикалами» на січневих пленарних засіданнях і не виносилося на розгляд до пленарної зали як зареєстрований фракцією законодавчий акт.

Замість цього 27 січня 2016 року під час зустрічі президента Петра Порошенка з лідерами парламентських фракцій була досягнута домовленість про звіт прем'єр-міністра у Верховній Раді в лютому.

Чижмарь провалив програмну обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками. В жовтні 2017 року Верховна Рада намагалася ухвалити три законопроекти щодо реформування виборчої системи. Зокрема, це проект закону авторства Юрія Мірошниченка, ініціатива від депутатів із «Батьківщини» та проект закону, розроблений групою авторів на чолі з Віктором Чумаком. Останні два проекти передбачали запровадження системи виборів за відкритими списками. Однак ці законодавчі ініціативи не отримали достатньої підтримки в стінах парламенту. Чижмарь також не підтримав жодну з цих пропозицій.

Через місяць парламент ухвалив за основу проект Виборчого кодексу України, яким, зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів до Ради за системою відкритих пропорційних списків. Нардеп був відсутній у залі засідань під час голосування.

Також Чижмарь разом зі своїми однопартійцями провалив запевнення запровадити антикризовий податок на олігархів, оскільки «радикали» не зареєстрували жодного законопроекту на цю тему. З тієї ж причини не був виконаний намір визнати багатодітними сім'ї з двома дітьми, щоб вони отримували соціальну допомогу.

Невиконаною залишилася відверто популістська передвиборча обіцянка «радикалів» створити в кожному селі фельдшерсько-акушерський пункт. Мало того, що ФАПи належать до компетенції органів місцевого самоврядування та Міністерства охорони здоров'я України, фракція не зареєструвала жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Ще одна обіцянка, яка не стосується сфери діяльності нардепів, була провалена «радикалами» – запевнення в тому, що в Україні буде відновлене виробництво повного циклу. Аналогічна доля спіткала запевнення, що партія домагатиметься списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань. У 2015 році Мінфін домовився про реструктуризацію зовнішнього боргу країни. Списати погодилися лише 20% від основної суми заборгованості. Решта виплат перенесли на 2019-2027 роки.

Як і обіцяв Чижмарь, Радикальна партія не голосувала за створення Антикорупційного суду, а також більшістю голосів підтримала закон про реінтеграцію Донбасу та про запровадження мораторію на продаж землі.

Чижмарь збирався подати скаргу до Генеральної прокуратури на бездіяльність спікера Андрія Парубія, який не вносив на розгляд парламенту розроблений «радикалом» проект закону про одночасну заборону на виїзд із країни зі зняттям депутатського імунітету.

«Я зареєстрував свій законопроект, який передбачав, що в той момент, коли вноситься подання до Верховної Ради про притягнення до відповідальності, народний депутат не міг виїхати з країни. Для цього цей закон. Тому що сьогодні ви оголосили чотири прізвища, й вони вже купують квитки й кудись собі тікають. Вони мали б одночасно бути заборонені до виїзду за кордон. Але й цей законопроект не виноситься до зали, тому я буду зараз подавати на Парубія до Генеральної прокуратури скаргу за бездіяльність. Тому що цей закон уже майже рік лежить», – заявив нардеп.

У Генпрокуратурі «Слову і Ділу» повідомили, що 17 березня 2017 року Юрій Чижмарь звернувся зі скаргою на спікера парламенту Андрія Парубія за перешкоджання діяльності народних депутатів із вимогою притягнути голову ВР до кримінальної відповідальності. Однак справа нічим не закінчилася через брак фактажу для відкриття кримінального провадження.

До кінця каденції Чижмарю потрібно виконати ще 11 обіцянок, з яких 5 записані в передвиборчій програмі «радикалів». Зокрема, «радикали» обіцяли виборцям домагатися повернення ядерного статусу Україні й навіть зареєстрували відповідний законопроект.

Крім того, нардеп запевнив, що Радикальна партія не дозволить, щоб в Україні землю купували за кошти, запозичені через IPO. Також він пообіцяв підтримати скасування інституту депутатської недоторканності, однак парламентарі ніяк не дадуть приводу для голосування.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО