Про гарного хлопця Сергія. Колонка Олени Яхно

Олена Яхножурналіст, блогер

Краще пізно, аніж ніколи. Оскільки всі вже написали про Горбатюка, то і я напишу. Ще в середині квітня мені стало відомо, що в департаменті Горбатюка відбудеться планова перевірка, а за її результатами (очевидно, негативними) відбудеться поділ. Слідчі – окремо, прокурори – окремо. Горбатюк стане всього лише начальником відділу, а його куруючим замом буде ненависний Столярчук. Новостворений департамент процесуального керівництва очолить Сергій Кізь.

Інформація днями частково підтвердилася. Виявляється, річ зовсім не в перевірці, оскільки реорганізація відбудеться в усіх відділах.

Моє ставлення до Сергія Володимировича?

Зізнаюся, я не маю простої й чіткої відповіді на це питання. Мене намагалися переконати, що він продає справи, заробляє гроші, але я не вірю. По ньому не скажеш. Скоріше, навпаки, я згодна з оцінкою покійного Павла Шеремета, що він схожий на провінційного вчителя. Я також не вірю, що він Корейко.

Приблизно три роки тому я, як і сбагато хто, була ним зачарована. Я й тепер вважаю, що він порядний хлопець. Дещо простий, трохи марнославний, але всередині в нього світло. Єдине, з ефективністю – біда. Не допомагає навіть портрет Шевченка, який він повісив нещодавно в себе в кабінеті.

«Я вивчив справи, які вони досліджували. Там чистий п***ець, перепрошую...», – розповідає, не стримуючись у словах, один мій добрий знайомий із Борисоглібської.

За його словама, підлеглі Горбатюка свідомо дали втекти всім беркутівцям, які розстрілювали Майдан.

«Беркут був тут, у Києві, прокурори склали план їх затримання, який потом злили. .. Після цього частина з них роз'їхалися хто куди. Затримання не відбулося, і Горбатюк лише через півроку почав оголошувати їм заочні підозри!!!! Півроку!!! Люди за цей час працевлаштувалися в Криму та Москві...»

Ну, і класика жанру – це, безумовно, історія з Оленою Лукаш, яка понад рік, будучи в розшуку, просто жила в своєї мами під Києвом.

Щоб ви зрозуміли, упродовж року не було проведено жодного обшуку, жодної процесуальної дії.

Наскільки мені відомо, в підлеглих Горбатюка досить вільний графік роботи. Вони можуть прийти о 10-11 ранку і піти вже о 17:00. При цьому отримують дуже хороші за українськими мірками зарплати.

Тож я цілком розумію Юрія Віталійовича. Йому потрібен результат для піару, а результату немає. Схоже, Горбатюк має намір розслідувати «майданівські справи» до самої пенсії. Але чіпати його генпрокурор також боїться, бо «скунси».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО