Завдяки кому ухвалять закон про нацбезпеку та що зміниться в обороні?

Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Законопроект про нацбезпеку проголосують, оскільки цей документ очікують США, які спонукають до його ухвалення. А Україна, відповідно, також потребує допомоги США й орієнтується на Сполучені Штати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи продовження розгляду законопроекту про нацбезпеку та наміри ухвалити документ до липня в зв'язку із самітом НАТО.

«Закон анонсується як наш рух уперед для зближення з НАТО, Євросоюзом. Однак, на жаль, закон, по суті, нічого не вирішує. Так само вийшло у випадку з перейменуванням АТО на ООС та законом про реінтеграцію. Щось змінилося? Тривають бойові дії, триває протистояння, є лінія розмежування, залишився глухий кут Мінських угод», – зазначив Вовк.

При тому, що таке ООС, досі незрозуміло, адже АТО хоча б передбачає звільнення заручників, територій, затримання терористів, додав він.

Щодо цього закону про нацбезпеку, то, наприклад, міністр оборони та його заступники мають бути цивільними особами, констатував експерт.

«Полторак на сьогодні є генералом армії. Після набуття чинності законом міністра звільнять із військової служби й поставлять як цивільного. Щось зміниться? Це формальні ознаки. Він все одно обійматиме цю посаду», – уточнив Вовк.

За його словами, також є кілька питань щодо організаційної структури, підпорядкованості. Зокрема, йдеться про систему безпеки та оборони – ЗСУ, СБУ, Міноборони, МВС та інші органи силового блоку.

«Новацій там не прописано, крім підпорядкованості в тому чи іншому сегменті, але ключове те, що підпорядкованість все одно замикається на президенті. Президент і так командує силовими структурами, крім МВС, де керує друга сила коаліції», – пояснив експерт.

На цьому фактично все, але закон погоджений США, тому його ухвалять, підкреслив він.

«США через МВФ та інші європейські структури тисне на Україну хоча би у тому, щоб ми ухвалювали закони. Тобто закрили формально питання. Так само, як з Антикорупційним судом, був тиск щодо ухвалення документу, при тому, що розуміли, що нічого все одно не буде. Аналогічна ситуація й зараз», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, 5 квітня законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні. Раніше аналітики порталу розбирались, як голосувала Рада.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що реформування структури Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України відбуватиметься на всіх рівнях.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО