Будапешт дорікнув ЄС через угорців Закарпаття

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто дорікнув Раді Європи в тому, що та більше стурбована ситуацією з мігрантами, ніж закарпатськими угорцями.

Заява опублікована на сайті угорського уряду, передає «Слово і Діло».

Сийярто назвав неприйнятною ситуацію, при якій, за його словами, європейські інститути, підтримувані за рахунок коштів європейських платників податків, більше турбуються через іммігрантів, котрі незаконно прибувають на континент і становлять небезпеку, ніж через національні меншини, які проживають в Європі протягом століть.

«Не може бути так, що європейські інститути більше стурбовані ефективністю захисту угорського кордону і законодавчим пакетом «Стоп Сорос», який спрямований на забезпечення безпеки угорських громадян, ніж питанням закарпатських угорців, чиї права грубо порушуються в Україні», - заявив міністр на конференції по нагоди 20-ї річниці підписання Рамкової конвенції щодо захисту нацменшин і Європейської хартії регіональних мов в Страсбурзі.

Він вимагає, щоб Рада Європи тиснула на Україну з метою забезпечити виконання рекомендацій Венеційської комісії. Також він виступив з критикою на адресу Венеційської комісії, звинувативши її в тому, що вона висуває вимоги з приводу угорського законодавчого пакету «Стоп Сорос», який «спрямований на захист угорських громадян», і при цьому «менш активна щодо чинного законодавства України» .

При цьому Сийярто підкреслив, що захист прав нацменшин - «головний фокус для угорської зовнішньої політики».

Сийярто також повідомив, що в кінці поточного тижня відбудеться міжурядова зустріч високого рівня між представниками України та Угорщини з розбіжностей, які виникли після прийняття у вересні 2017 року нового українського закону про освіту.

Угорський міністр зазначив, що це буде перша зустріч такого рівня з тих пір, як діалог Києва і Будапешта загострився через суперечку навколо українського закону, проте не уточнив деталі майбутніх переговорів.

«На жаль, сьогодні ми втягнуті в конфлікт з нашим сусідньою державою, в якому порушуються права угорців», - сказав Сийярто.

Раніше Угорщина визначилась щодо закону про мову.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО