«Північний потік-2» не вплине на економіку України, тому що його не буде. Чи буде?

Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Зовсім нещодавно аналітики Сбербанку РФ підрахували, що терміни окупності «Північного потоку» та «Турецького потоку» – 50 років. Тобто це проект суто для «Газпрому» й суто політичний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетики Сергій Дяченко оцінюючи заяву президента України Петра Порошенка про те, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» не буде завершене, оскільки проти його спорудження рішуче налаштовані США, а проти них «ніхто не піде».

«Проект дуже дорогий, операційні витрати високі. Для «Газпрому», для економіки це колосальні збитки, хоча вони й показують, що проект окупиться. Фактично, «Північний потік-2» – це хабар РФ Євросоюзу», – зазначив Дяченко.

У РФ готові вкласти стільки грошей, тому що, з одного боку, це шлях до подолання санкцій, підкреслив він.

«Тобто РФ, давши можливість європейським компаніям заробити, претендуватиме тепер на якесь особливе ставлення до себе. Це маневр РФ і замануха для бізнесу ЄС», – уточнив фахівець.

З іншого боку, цей газопровід – удар по економіці України, хоч і говорять, що якийсь транзит залишиться, але це малоймовірно, продовжив експерт.

За його словами, падає видобуток на півночі Європи, компенсація буде за рахунок російського газу, але «Північний потік-2 може компенсувати за обсягом наш нинішній обсяг транзиту.

«Говорити про те, що в нас залишиться якийсь значний обсяг, не доводиться. А як інакше? Вкласти величезні кошти в «Північний потік-2», а потім його недозавантажувати? Тоді як мінімум наполовину. Але в такому разі він узагалі не окупиться ніколи. Щонайменше завантажувати потрібно на 80%», – пояснив енергетик.

Він звернув увагу, що зараз проводять аналогії, коли будували нинішні газопроводи, й тоді США також активно чинили опір, були санкції.

«Але тоді уряд європейських країн компенсував своїм компаніям втрати від цих санкцій, оскільки вважав, що це стратегічний об'єкт для Європи», – акцентував Дяченко.

Він додав, що зараз США також планують запроваджувати санкції за «Північний потік-2.

«Але тоді йшлося про нове джерело поставок газу. Стратегічно важливий об'єкт. Зараз ідеться просто про зміну напрямків, навіть не про постачання додаткових обсягів. Просто про переорієнтацію наявних потоків. Питання в тому, якщо будуть будувати, будуть санкції США, то чи буде компенсація та чи буде сенс європейцям тоді це робити», – наголосив експерт.

У США механізм один – санкції, підкреслив він.

За його словами, якщо проект будують, то компанії ЄС отримують санкції, а це мільярди, додав він.

«Чи є сенс зазнавати їм таких втрат, які перевищать доходи від «Північного потоку-2»? Наскільки «Північний потік» для них має стратегічне значення, щоб зазнавати збитків, які перевищать доходи? Чи готові в ЄС перекласти ці збитки на свій бюджет заради «Північного потоку»? Навряд чи. Якщо США запровадять санкції, то проект таки можуть зупинити», – резюмував Сергій Дяченко.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Дональда Трампа готує санкції проти енергокомпаній Німеччини та низки інших європейських країн, які беруть участь у будівництві трубопроводу «Північний потік-2».

Тим часом у ФРН запевнили, що будуватимуть «Північний потік-2» з урахуванням інтересів України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО