Кіберполіція викрила киян на виготовленні фальшивих документів

Кіберполіція в результаті 12 обшуків викрила шістьох киян на підробці документів протягом п'яти років.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на прес-службу відомства.

Співробітники департаменту кіберполіції разом зі слідчими столичної поліції під процесуальним керівництвом Київської прокуратури № 4 викрили групу людей у ​​виготовленні і розповсюдженні підроблених документів.

Оперативники кіберполіції встановили, що шість киян у віці від 30 до 64 років працювали над створенням фейкових документів протягом останніх п'яти років. Виготовляли дипломи про освіту, ID-карти, посвідчення водія, свідоцтва на право власності, паспорти громадянина України, а також різноманітні печатки і штампи.

«Замовнику» потрібно було заповнити анкету на сайті, зокрема вказати необхідний документ; оплатити вартість - від 300 до 800 доларів. Доставляли підробки поштою або кур'єром. Члени угруповання використовували спеціально зареєстровані акаунти в мобільних додатках і месенджерах - туди входили за допомогою VPN-серверів.

Відзначається, що 26 квітня правоохоронці провели 12 санкціонованих обшуків за місцем проживання та перебування членів групи. Вилучили комп'ютери, мобільні телефони, банківські картки, печатки різних організацій і установ; записні книжки і чорнові записи, цифрові носії інформації, бланки атестатів, дипломів про вищу та неповну вищу освіту, а також комплектуючі частини і пристрої для їхнього виготовлення.

Крім того, поліцейські вилучили речовини, схожі на наркотичні, і пристрій для відстрілу гумових куль з патронами до нього. За фактом порушень відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) КК України.

З'ясовують, чи порушили члени угруповання норми статей 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) і 209 (Легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України.

На даний момент правоохоронці встановлюють «замовників» членів групи і сфери використання підроблених документів.

Нагадаємо також, хакери зламали сайт Міненерго і вимагають викуп біткоіни.

Відзначимо, кіберполіція викрила хакера на продажі акаунтів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО