НАБУ хотіло допитати депутатів Бундестагу та канцлера Австрії у справі Охендовського

Національне антикорупційне бюро надіслало до Франції, Німеччини та Австрії запити про міжнародну правову допомогу в рамках кримінального провадження за фактом отримання неправомірної вигоди головою Центральної виборчої комісії Михайлом Охендовським і просило допитати депутатів Бундестагу, канцлера Австрії та інших осіб, які зустрічалися з підозрюваним.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва, якою скасована постанова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про припинення розслідування справи Охендовського, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначається, що НАБУ розслідує одержання неправомірної вигоди Охендовським у розмірі майже 162 тисяч доларів від Партії регіонів у період із 22 січня 2010 року до 15 жовтня 2012 року, з яких 100 тисяч доларів призначалися йому як голові Центрвиборчкому для виконання дій в інтересах колишнього президента України Віктора Януковича з використанням наданого йому службового становища. Ще 45 тисяч підозрюваний отримав у приміщенні центрального апарату Партії регіонів на вулиці Лаврській, 10 за дії в інтересах осіб, висунутих ПР у народні депутати. Решту грошей Охендовський нібито отримав за виконання ним попередніх домовленостей.

У рамках цієї справи НАБУ надіслало 7 запитів про міжнародну правову допомогу до Німеччини, Австрії, Франції, Великої Британії, США, Бельгії та Польщі. Під час вивчення запитів суд встановив, що деякі запити були надіслані з порушенням положень Конвенції ООН проти корупції та Європейської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах.

Також суд вказав, що у надісланих до Австрії, Франції та Німеччини запитах НАБУ просило допитати депутатів Бундестагу, які зустрічалися з Охендовським у період із 12 до 14 вересня 2012 року; канцлера Австрії та інших осіб, які зустрічалися з підозрюваним 20 вересня 2012 року під час його візиту, а також осіб, які мали розмову з головою ЦВК у Франції в період із 27 до 30 серпня 2012 року. Крім того, Бюро хотіло встановити, скільки грошей Охендовський витратив на перельоти, з ким контактував під час закордонних візитів (номера телефонів та e-mail адреси), отримати від ЗМІ відео сюжетів і статей про зустрічі голови ЦВК під час цих візитів, а також інформацію про наявність в Охендовського та його дружини будь-яких рахунків на території зазначених країн.

Однак у відповідь компетентні органи Австрії, Франції та Німеччини відповідали, що зазначені запити НАБУ не стосуються предмета розслідування злочинів Охендовського (ч. 3 та ч. 4 ст. 368 КК України – отримання неправомірної вигоди). Тому суддя вирішив, що ці запити не відповідають вимогам КПК і не стосуються справи, до того ж відповіді на них уже були надані, а розслідування так і не було відновлене. Таким чином, суддя вирішив скасувати постанову про припинення досудового розслідування справи голови ЦВК.

Водночас, за інформацією з власних джерел журналіста «Слова і Діла» стало відомо, що на відправленні цих запитів і виконанні слідчих дій наполягали безпосереднього у САП. За словами співрозмовника, ці запити були умовою для складання обвинувального акту щодо Охендовського.

Нагадаємо, стало відомо, що суд скасував постанову про припинення розслідування справи Охендовського.

Раніше САП ухвалила рішення призупинити справу Охендовського через запити про міжнародну правову допомогу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО