Україна готує до ЄСПЛ нові позови проти Росії

Мін'юст України готує для подачі в 2018 році позов до Європейського суду з прав людини про порушення прав українських політв'язнів у Росії.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив заступник міністра юстиції-уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, передають «Українські новини».

За його словами, на розгляді ЄСПЛ перебувають п'ять позовів «Україна проти Росії», й Мін'юст планує подати ще кілька.

«Насправді, у нас цього року вже запланований не лише шостий, але й кілька інших позовів. Але подробиці про них ми поки не розкриваємо, оскільки зараз у процесі активного збору інформації. Що вже може бути озвучене – це робота над шостим позовом. Він стосується українських політв'язнів. Зараз ми збираємо інформацію, формуємо заяву», – зазначив Ліщина.

Він також розповів про ті позови, які вже перебувають на розгляді суду. Так, із п'яти вже поданих справ, дві стосуються порушення прав людини в Криму, а саме порушень під час анексії в 2014 році та порушень після цього в 2015-2016 роках.

«Ще дві справи стосуються Донбасу, також окремо порушення 2014 року й наступних років. А п'ята справа стосується вивезення дітей, яких вивезли з окупованих територій до Росії, а потім повернули, але заява до ЄСПЛ уже була подана», – пояснив чиновник.

Заступник міністра уточнив, що в 2017 році Україна передала два пакети документів, що стосуються подій в Криму в 2014 році, за першими двома позовами.

Нагадаємо, Україна посіла друге місце серед країн, які не виплачують компенсації своїм громадянам за рішенням Європейського суду з прав людини.

Раніше повідомлялося, що Європейський суд із прав людини визнав законною політику України щодо окупованих територій Донбасу, жителям яких немає можливості виплачувати пенсії та інші соціальні виплати.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО