Протистояння США та РФ: чи можливий ядерний сценарій?

Денис Поповичжурналіст

11 квітня стало відомо, що літаки ВКС РФ у Сирії отримали протикорабельні ракети, здатні вражати американські кораблі. Це може означати, що Кремль готується до прямого зіткнення із силами США на Близькому Сході.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Росія проти США. Чи буде Третя світова війна» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

11 квітня ЗМІ повідомили, що в Сирії були помічені російські винищувачі-бомбардувальники Су-34, озброєні протикорабельними ракетами (ПКР) Х-35У, нагадав Попович.

Якщо це правда, то в розпорядженні російського угруповання в Сирії тепер є засоби, за допомогою яких можна боротися з американськими есмінцями – носіями крилатих ракет, зазначив він.

Експерт не виключив, що таким чином Кремль підвищує ставки. Однак навіть наявність ПКР не дає РФ переваги в прямому зіткненні з американцями в Сирії.

«Річ у тім, що ПКР Х-35У дозволяє вражати надводні цілі на відстані до 260 кілометрів. Водночас американські есмінці можуть бути оснащені зенітними ракетами SM-3, які діють у радіусі до 700 кілометрів. Виходить, що Су-34 потрапляють до зони дії американської ППО задовго до виходу на рубіж пуску протикорабельних ракет», – пояснив він.

Але якщо військовим РФ вдасться потопити хоча б один американський корабель, то США можуть постати перед необхідністю ліквідувати все російське авіаугруповання в Сирії, припустив журналіст.

«Це може змусити Росію поквитатися за розгром, а значить, теоретично спровокувати ядерний конфлікт або війну між двома державами», – підкреслив Попович.

За його словами, основою російських ядерних сил є наземні шахтні пускові установки, а за кількістю носіїв та ядерних зарядів між державами зберігається паритет.

«Станом на 2016 рік США мають 741 розгорнуту платформу для пуску з 1481 ядерною боєголовкою, а в Росії є 521 засіб-носій із 1735 ядерних боєзарядів. При цьому міжконтинентальні балістичні ракети (МБР) у США досить старі. Це МБР «Мінітмен III», яка стоїть на бойовому чергуванні з 1970 року», – уточнив журналіст.

Експерт наголосив, що інших МБР у розпорядженні американців немає.

Він додав, що раніше «Мінітмен III» оснащувався бойовою частиною з трьох боєголовок потужністю від 170 до 300 кілотонн у тротиловому еквіваленті.

«Але в середині «нульових» США вирішили продемонструвати своє прагнення до розрядки й ухвалили рішення переоснастити ракети одним бойовим блоком потужністю від 300 до 475 кілотонн», – акцентував Попович.

Глобальний ядерний конфлікт між США та Росією загрожує повним знищенням людської цивілізації. У ньому не буде ані переможців, ані переможених.

Тому, на його думку, в такий сценарій важко повірити, та й для РФ цей варіант подій невигідний, оскільки велика частина активів олігархів РФ перебуває в США, в офшорах.

«Загалом у закордонних фондах та офшорах російські олігархи зосередили від 1 до 2 трильйонів доларів. Хто такий Башар Асад, щоб заради нього підпалювати світ, жертвуючи своїм бізнесом і своїм благополуччям?», – зазначив Попович.

Трохи більш реалістично виглядає сценарій локального ядерного конфлікту, додав він.

«У відповідь на загибель своєї авіагрупи Росія могла б спробувати знищити тактичною ядерною зброєю об'єкти США в Іраку та на сході Сирії», – припусти експерт.

За його словами, такий сценарій загрожує «скочуванням» у глобальний апокаліпсис, і сторони, розуміючи весь жах, після ударів все одно сядуть за стіл переговорів.

«Адже навіть заряд потужністю в 300 кілотонн більш ніж у 15 разів могутніший за той, що був підірваний у 1945 році в Хіросімі, а наслідки атомних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі були воістину руйнівними. Саме тому ядерний сценарій Третьої світової війни в нинішній ситуації здається фантастичним», – констатував Попович.

Не виключений, на його думку, якраз конфлікт у «неядерному» форматі, й розгортатиметься він там, де перетинаються інтереси ворогуючих сторін – Росії та США.

«Якщо розглядати як театр військових дій Сирію, то потрібно врахувати, що розгром російського авіакрила в Сирії означатиме й розгром режиму Асада. Замість нього, з великою часткою ймовірності, до влади в Дамаску прийде сирійська опозиція, яка не має добрих почуттів до Москви за бомбардування і підтримку колишнього режиму. Це означає, що офіційного запрошення до Сирії Путін більше не дочекається», – уточнив журналіст.

Тобто, щоб далі воювати в Сирії, РФ потрібно буде сформулювати мету й засоби для її досягнення, а проблеми у РФ є з обома варіантами, акцентував він.

За його словами, вигнання Асада означає й вигнання Путіна, й зі своїми інтересами в Сирії Кремлю, скоріш за все, доведеться розпрощатися, змирившись із політичною поразкою.

«Тим більше, що й технологічна перевага армії США в звичайних озброєннях величезна. У лютому поблизу міста Дейр-ез-Зор США без втрат для себе розбили колону з найманців РФ. Та й гіпотетичний розгром російської авіагрупи напевно стане ще одним яскравим доказом цієї тези. Друга гаряча точка, де стикаються інтереси РФ і США, – Донбас. І тут поки ще нічого не вирішено», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Росія проти США. Чи буде Третя світова війна».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО