КСУ взявся за депутатську недоторканність

КСУ в середу, 11 квітня, почав розглядати два законопроекти про скасування депутатської недоторканності.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в порядку денному засідань суду.

Один законопроект належить Раді – його подали 158 народних депутатів. Друга ініціатива надходить від президента України Петра Порошенка.

Обидва законопроекти по суті однакові, вони відрізняються лише терміном набуття чинності можливого закону. Депутатський варіант передбачає набуття чинності законопроектом наступного дня після публікації. Глава держави вважає, що депутатську недоторканність слід скасувати з 2020 року.

Законопроект, що належить депутатам, Конституційний суд розгляне 11 квітня, а розгляд президентської ініціативи запланований на четвер, 12 квітня.

Для ухвалення змін до Конституції спочатку законопроект направляється до КС для отримання висновку. Після його отримання проект закону розглядається парламентом і попередньо схвалюється щонайменше 226 голосами. А остаточне ухвалення може відбуватися не раніше ніж на наступній черговій сесії ВР і має ухвалюватися щонайменше 300 голосами.

У 2015 році КСУ вже ухвалював рішення щодо скасування депутатської недоторканності. Тоді суд визнав відповідний законопроект таким, що відповідає Конституції, проте в 2017 році депутати зняли цей документ із розгляду.

У жовтні 2017 року Порошенко запропонував зміни щодо недоторканності депутатів.

У березні в КСУ заявили, що готові взятися за депутатську недоторканність.

Нагадаємо, Рада дозволила заарештувати Савченко.

Також ми писали, як депутати голосували за притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Бакуліна.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО